Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fumătorii, sub asediu. Noi reglementări dezbătute în Parlament

bani.md
tutun tigarete

Mai multe inițiative legislative care vizează produsele din tutun au ajuns în această sesiune parlamentară pe biroul senatorilor. Propunerile legislative au în prim plan protejarea minorilor prin prevenirea accesului la produsele din tutun, cât și zona de regelementare pentru produsele cu nicotină, țigările electronice și produsele din tutun încălzit.

Una dintre initiative a fost depusă de deputatul USR Adrian Wiener și urma să actualizeze reglementările în Combaterea și Controlul consumului de tutun. Propunerea USR a primit raport interimar negativ de la Comisia de Sănătate și Comisia Economică din Senat, iar Guvernul a respins inițiativa prin aviz negativ al Ministerului Sănătății și Economiei. Adrian Wiener spune că “Ministerul Sănătății a făcut câteva observații tehnice vis-a-vis de proiect: înlocuirea unor termeni, corelarea cu niște directive europene. Eu am făcut amendamente în consecință și le-am depus la Comisia Economică a Senatului. Comisia de Sănătate dă un aviz negativ legii! “

Și președintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis a anunţat că a depus în Parlament două proiecte de lege prin care cere interzicerea de la comercializare către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. “Despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare”, a declarat Alfred Simonis.

Inițiativa legislativă a fost primită cu deschidere de reprezentanții industriei tutunului. Dragos Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România, spune că “produsele cu nicotină nu sunt destinate minorilor, iar Philip Morris International susține cu hotărâre măsurile care previn accesul minorilor la aceste produse, atât în magazinele fizice, cât și în mediu online. Din păcate, directiva europeană 2014/40/UE nu a fost transpusă corect și complet în legislația românească: din legea română lipsesc definiția țigaretelor electronice și interzicerea comercializării acestor produse către minori.”

În plus, spune Bucurenci, “ am semnalat încă de anul trecut Guvernului faptul că în România vânzarea țigărilor electronice către minori nu este interzisă și am depus toate eforturile pentru ca această scăpare legislativă să fie reparată. Propunerea de lege inițiată de domnul președinte Simonis vine să completeze această lacună și o face cu respectarea cadrului constituțional și a legislației europene din domeniu. Măsurile care privesc verificarea vârstei cumpărătorului în mediul online și prevenirea eludării acestei verificări sunt mai mult decât binevenite. Susținem întru totul acest proiect de lege, prin care România se va alătura în sfârșit celorlalte state europene în care țigaretele electronice sunt corect definite, iar accesul minorilor la acestea este cu desăvârșire interzis”.

Și Asociația Industriei de Vaping salută inițiativa deputatului Alfred Simonis prin care vânzarea de țigări electronice către minori e interzisă. Aceștia menționează că prevederile inițiativei legislative vor permite atât protejarea minorilor, cât și folosirea țigărilor electronice pentru adevăratul lor scop: ajutarea a milioane de fumători adulți din România să renunțe la țigările clasice.

În acest context, senatorii din Comisia Juridică dezbat marți, 10 Octombrie 2023, “Pachetul de legi care vizează modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun”, împreună cu membri ai ministerelor, reprezentanți ai autorităților și organizațiilor neguvernamentale. Senatorii urmează să decidă dacă sunt necesare noi reglementări în privința tutunului, a produselor din tutun încălzit și a produselor de tip vape.

 

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.