Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Funcţie masculină sau feminină? Giorgia Meloni provoacă dezbateri despre egalitatea de gen

cnn.com
Giorgia Meloni

Giorgia Meloni este prima femeie care a fost desemnată prim-ministru al Italiei, însă ea a ales să folosească forma masculină din limba italiană a funcţiei sale, provocând dezbateri ce vizează chestiuni precum emanciparea femeilor şi corectitudinea politică, informează Reuters.

În limba italiană, substantivele pot avea forme masculine sau feminine, iar funcţia oficială a Giorgiei Meloni, "Presidente del Consiglio", a fost precedată de articolul hotărât masculin "il", în loc de cel feminin "la", în prima declaraţie publicată de biroul ei de presă în cursul zilei de duminică.

O scrisoare a Giorgiei Meloni ce a fost citită în Parlamentul italian luni a folosit aceeaşi formulare, potrivit Agerpres.

Deşi este o deschizătoare de drumuri pentru femeile din politica italiană, Giorgia Meloni conduce un partid de extrema dreaptă şi nu este deloc cunoscută ca o feministă: ea se opune cotelor de gen impuse în consiliile de administraţie şi în Parlament, argumentând că femeile ar trebui să urce în vârfurile ierarhiilor doar prin merite proprii. De asemenea, ea a numit vineri doar şase femei în cabinetul ei, care numără 24 de membri.

Alegerea ei ce a vizat folosirea articolul hotărât la genul masculin a fost criticată de Usigrai, principalul sindicat din cadrul postului public de televiziune RAI, precum şi de Laura Boldrini, o avocată feministă de centru-stânga şi fostă preşedintă a Camerei Deputaţilor din Italia, care a utilizat întotdeauna titulatura "la presidente" atunci când ocupa acea funcţie.

În virtutea politicii RAI ce priveşte egalitatea de gen în această instituţie media, forma feminină a unei funcţii ar trebui folosită oriunde aceasta există şi "niciun coleg nu poate, în consecinţă, să fie obligat să folosească forma masculină" atunci când se referă la Giorgia Meloni, a anunţat sindicatul Usigrai într-un comunicat.

Laura Boldrini a asociat alegerea lingvistică făcută de noul prim-ministru italian cu numele partidului său, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia - FdI, n.r.).

"Prima femeie desemnată prim-ministru alege forma masculină a funcţiei sale. Oare ar fi prea mult - pentru folosirea formei feminine - de liderul FdI, un partid care le omite deja pe surorile italiene în numele său?", a scris pe Twitter Laura Boldrini.

Accademia della Crusca, o apărătoare a limbii italiene, a spus că folosirea formei feminine pentru funcţii deţinute de femei reprezintă o alegere corectă din punct de vedere gramatical.

Cu toate acestea, orice persoană care preferă să utilizeze forma masculină tradiţională, din motive ideologice sau generaţionale, are tot dreptul să o facă, a precizat preşedintele acestei instituţii, Claudio Marazzini, pentru agenţia de presă italiană Adnkronos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.