Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Funcţionarele din Afganistan vor trebui să îşi acopere capul, chiar şi cu o pătură, pentru a nu-și pierde locul de muncă

www.gettyimages.com
femei afganistan

Funcţionarele din Afganistan vor trebui să îşi acopere capul, chiar şi cu o pătură dacă va fi nevoie, în caz contrar riscând să îşi piardă locul de muncă, a avertizat marţi Ministerul pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciilor de la Kabul, relatează AFP.

Majoritatea femeilor care ocupă posturi în administraţia publică nu au mai primit permisiunea de a se întoarce la serviciu de la preluarea puterii de către talibani în august, chiar dacă aceştia au afirmat că ele vor primi acceptul după ce vor fi îndeplinite anumite condiţii, cum ar fi o separare strictă între bărbaţi şi femei la locul de muncă, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat publicat marţi, ministerul a avertizat că funcţionarele nu vor putea să se prezinte la locul de muncă fără a avea capul acoperit corespunzător cu văl, iar cele care nu vor respecta regula vor fi concediate.

În anunţ nu se precizează în ce proporţie vor trebui să aibă femeile capul acoperit, într-o ţară unde majoritatea covârşitoare a femeilor purtau deja văl, chiar şi dacă era vorba doar de o eşarfă pusă neglijent, chiar înainte de revenirea talibanilor la putere.

"Ele pot purta hijab în ce mod doresc", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mohammad Sadeq Akif Muhajir, ca răspuns la o solicitare a AFP.

Întrebat dacă femeile vor trebui, prin urmare, să poarte burqa, un văl integral care lasă descoperiţi doar ochii şi pe care islamiştii l-au făcut obligatoriu la prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001, el a răspuns că femeile vor putea să poarte vălul cum vor.

Ele pot "purta orice fel de hijab, depinde de ele, însă trebuie să se acopere corespunzător (...), chiar dacă asta înseamnă să poarte o pătură", a adăugat el.

Ministerul pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciilor şi-a făcut o reputaţie sinistră în timpul precedentului regim taliban, impunând prin teroare o interpretare ultraconservatoare a legii islamice, Sharia.

Hainele occidentale erau interzise, bărbaţii nu aveau voie să se radă, iar cine nu se prezenta rapid la rugăciune era bătut.

Deşi talibanii au promis că vor fi mai permisivi de această dată, restricţiile s-au înmulţit permanent, cum ar fi şi interdicţia ca femeile să apară în seriale de televiziune, cu excepţia celor care promovează o tematică islamică, sau să danseze în public.

Talibanii s-au ferit să adopte măsuri prea strict la nivel naţional, însă restricţiile au fost impuse deseori de autorităţile locale, la discreţia lor sau pentru a se conforma cutumelor pe alocuri mai conservatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.