Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fundaţia Comunitară Oradea sprijină integrarea refugiaţilor ucraineni în comunitate

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam refugiati Isaccea

Fundaţia Comunitară Oradea sprijină integrarea refugiaţilor ucraineni în comunitate, asigurând spaţiu, resurse umane şi materiale, pentru Centrul de Primire şi Asistenţă Refugiaţi Bihor, printr-un proiect cu finanţare externă pe trei luni, potrivit Agerpres.

"Mai bine de 60 de zile, Centrul a funcţionat cu ajutorul autorităţilor şi voluntarilor într-un spaţiu amplu din cadrul Oradea Shopping City. Odată cu schimbarea dinamicii migraţiei şi a situaţiei din Ucraina, funcţionalitatea Centrului a fost adaptată nevoilor prezente, noua locaţie fiind stabilită în cadrul Comunitecii Fundaţiei Comunitare Oradea (magazinul Crişul, etajul 1), aceasta asumând şi cheltuielile de administrare şi funcţionare," se arată în comunicatul Fundaţiei Comunitare Oradea.


Deschis de luni până vineri, în intervalul 9-17, aici vor fi distribuite alimente şi produse de întreţinere, puse la dispoziţie de colegii sau partenerii fundaţiei din Grupul de iniţiativă "Bihor pentru Ucraina" sau achiziţionate din resurse proprii.

Fundaţia va derula aici, timp de trei luni, începând din luna iunie, diverse activităţi împreună cu trei asociaţii partenere, cu sprijinul financiar al Oxfam International, prin programul "Integration Program for Refugees", coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România şi implementat la nivel local de Fundaţiile Comunitare.

Programul de adaptare şi integrare va avea 3 arii principale de acţiune: comunicare, educaţie şi coeziune socială şi va fi desfăşurat cu Asociaţia Grund Community, Fundaţia People to People Oradea şi Fundaţia Şinca.

Asociaţia Grund Community va demara un atelier de cusut în cadrul Centrului, scopul activităţilor fiind conştientizarea importanţei reducerii poluării şi dobândirea de cunoştinţe legate de sectorul vestimentar. Educaţia în natură va reprezenta o altă direcţie abordată, cu un program de eco conştientizare ce va facilita accesul copiilor ucraineni la educaţie prin cursuri în cadrul unei şcoli de vară şi prin organizarea unei tabere, urmărind crearea unui mediu propice pentru învăţare şi relaxare.

Fundaţia People to People Oradea va avea în vedere inventarierea la nivelul judeţului Bihor a iniţiativelor şi acţiunilor de sprijin a refugiaţilor, a tipurilor de răspuns ale românilor faţă de conflictul din Ucraina şi, mai ales, faţă de nevoile ucrainenilor, răspuns care a avut o componentă emoţională semnificativă.

"Înţelegerea acestei dinamici va oferi un cadru pentru consolidarea răspunsului pe termen lung şi transferarea acestuia în sprijinirea comunităţilor locale. Fundaţia People to People va organiza, de asemenea, întâlniri de consiliere psihologică şi sprijin emoţional pentru refugiaţii ucraineni din Bihor. ONG-ul va organiza şi activităţi de integrare în comunitate," se arată în comunicat.

Fundaţia Şinca va avea ca obiective educarea şi crearea de activităţi recreative care să faciliteze integrarea ucrainenilor în societate. Va demara activităţile în cadrul Centrului Educaţional Roua, unde va desfăşura cursuri de limbă română şi limbă engleză pentru ucraineni, dar şi activităţi recurente de socializare şi recreative. Fundaţia Şinca va organiza şi un târg de cariere dedicat ucrainenilor, precum şi o excursie cultural-istorică în judeţul Bihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.