Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Funeriu: Cei care cer eliminarea dreptului la veto vor să transforme Uniunea Europeană în Uniunea Sovietică

europa ue sparge tandari

„Opriți nebunia cu 'eliminarea dreptului de veto al unei țări în Uniunea Europeană'!” - Este îndemnul fostului ministru Daniel Funeriu, cel care susține că „ziua în care acest drept va fi eliminat este ziua în care s-ar semna condamnarea la moarte a Uniunii Europene, care în acest moment este cea mai evoluată construcție politică din istorie”.

Daniel Funeriu explică de ce dreptul de veto al țărilor membre este unul esențial pentru funcționarea UE, chiar dacă uneori este folosit în moduri care nemulțumesc alte țări - cum a fost și cazul vetoului Austriei față de aderarea României la Spațiul Schengen. Fostul ministru al educției afirmă că fără dreptul de veto UE s-ar transforma în Uniunea Sovietică. Renunțarea la dreptul de veto este promovată de numeroși politicieni, inclusiv români, mai ales în contextul în care această procedură este des folosită de Ungaria pentru a obține avantaje în negocieri.

„Fără a intra în detalii:

1) țările membre, după ce (multe dintre ele) au luptat secole pentru independență, au renunțat la o mare parte din suveranitate în favoarea Bruxelles-ului tocmai pentru că au siguranța dreptului de veto!

2) Dacă se elimină dreptul de veto, țările membre ar lăsa la mâna unor conțopişti decizii capitale, inclusiv în "domeniile regaliene". Nu trebuie să fii laureat Nobel pentru a înțelege că acest lucru va duce urgent la creşterea sentimentului anti-UE de fiecare dată când ceva nu "merge" la nivel național.

3) Nu mai mergeți după fentă, ascultându-i pe cei care nu înțeleg mare lucru despre ce este democrația şi citiți Tratatul privitor la Uniunea Europeană. O să înțelegeți exact ce document fantastic este şi de ce dreptul de veto e central construcției Uniunii Europene*.

4) De la Descartes încoace, deci de vreo 4 secole, ştim că "cu cât o problemă e mai dificilă, cu atât mai puțini oameni sunt capabili să o înțeleagă şi să o rezolve". Da, oameni buni, majoritățile vă spun ce măsuri sunt acceptabile, nu ce măsuri sunt optime!

Menirea Uniunii Europene este să facă, împreună, mai mult decât ar putea să facă fiecare țară. Uniunea Europeană încurajează diversitatea opțiunilor şi nu are vocația să aplatizeze cultural, ideologic şi politic aspirațiile țărilor membre.

Uniunea Sovietică avea această vocație, iar Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică, este exact opusul!

În concluzie: cei care -unii bine intenționați, dar neştiutori- cer eliminarea dreptului la veto vor, cu bună ştiință sau nu, să transforme Uniunea Europeană în uniunea sovietică.

Trebuie să îi oprim, pentru că altminteri vor hrăni bazinul electoral al descre1eraț1l0r care nu vor România cu fața spre vest!”, scrie Daniel Funeriu pe Facebook, citând și un articol din Tratatul UE:

*Iată ce ni se spune, foarte înțelept, în Articolul 31:

"În cazul în care un membru al Consiliului declară că, din rațiuni vitale de politică națională pe care le prezintă, are intenția să se opună adoptării unei decizii cu majoritate calificată, nu se trece la vot. Înaltul Reprezentant caută, în strânsă consultare cu statul membru implicat, o soluție acceptabilă pentru acesta. În absența unui rezultat, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate solicita Consiliului European să se pronunțe cu privire la chestiunea în cauză, în vederea adoptării în unanimitate a unei decizii."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.