Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna COVID din China nu s-a terminat. Avertismentul unui epidemiolog de top

AstraZeneca
covid 19

Se așteaptă ca vârful valului COVID-19 din China să dureze două-trei luni și se va extinde în curând în zonele rurale vaste, unde resursele medicale sunt relativ puține, a declarat un epidemiolog chinez de top, citat de Reuters, scrie Mediafax.

Este de așteptat ca infecțiile să crească în zonele rurale, deoarece sute de milioane de oameni se vor deplasa în orașele lor de origine pentru sărbătorile Anului Nou Lunar, care încep oficial din 21 ianuarie, cunoscut înainte de pandemie ca fiind cea mai mare migrație anuală de persoane din lume.

Luna trecută, China a renunțat brusc la regimul strict anti-virus de lockdown, care a dus la proteste istorice în întreaga țară la sfârșitul lunii noiembrie și, în cele din urmă, și-a redeschis granițele duminica trecută.

Desființarea bruscă a restricțiilor a dezlănțuit virusul asupra celor 1,4 miliarde de chinezi, dintre care peste o treime trăiesc în regiuni în care infecțiile au depășit deja vârful, potrivit presei de stat.

Însă, ce este mai rău în ceea ce privește epidemia nu s-a încheiat încă, a avertizat Zeng Guang, fostul epidemiolog-șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, potrivit unui raport publicat joi în publicația locală Caixin.

„Ne-am concentrat cu prioritate asupra marilor orașe. Este timpul să ne concentrăm asupra zonelor rurale”, a declarat Zeng, citat.

El a spus că un număr mare de persoane din mediul rural, unde facilitățile medicale sunt relativ sărace, sunt lăsate în urmă, inclusiv persoanele în vârstă, bolnave și cu dizabilități.

Autoritățile au declarat că fac eforturi pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu antivirale în întreaga țară. Tratamentul COVID al Merck & Co., molnupiravirul de la Merck & Co., ar trebui să fie disponibil în China începând de vineri.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, de asemenea, în această săptămână, cu privire la riscurile care decurg din călătoriile de sărbători.

Agenția ONU a declarat că China a subraportat în mare măsură decesele cauzate de COVID, deși în prezent furnizează mai multe informații despre focar.

Ministerul chinez de Externe a declarat că oficialii din domeniul sănătății din această țară au avut cinci schimburi tehnice cu OMS în ultima lună și au fost transparenți.

Autoritățile sanitare au raportat cinci sau mai puține decese pe zi în ultima lună, cifre care nu corespund cu cozile lungi de la casele funerare și cu sacii cu cadavre care ies din spitalele aglomerate.

De luni, țara nu a mai raportat datele privind decesele COVID. Oficialii au declarat în decembrie că intenționează să emită actualizări lunare, mai degrabă decât zilnice, de acum înainte.

Deși experții internaționali în domeniul sănătății au prezis cel puțin 1 milion de decese legate de COVID în acest an, China a raportat puțin peste 5.000 de la începutul pandemiei, una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume.

Preocupările legate de transparența datelor s-au numărat printre factorii care au determinat mai multe țări să ceară teste COVID înainte de plecare de la călătorii care sosesc din China.

Beijingul, care și-a închis granițele față de restul lumii timp de trei ani și care încă cere tuturor vizitatorilor să se supună unui test înainte de călătorie, a declarat că se opune cu fermitate acestor restricții, pe care le consideră "„iscriminatorii” și „neștiințifice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.