Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna Freddy va lovi din nou Mozambicul

www.pixabay.com
ciclon

Furtuna tropicală Freddy este aşteptată să lovească din nou coasta sudului Africii vineri seara sau la începutul zilei de sâmbătă, după ce a ucis cel puţin 27 de persoane în Mozambic şi Madagascar, de când a atins uscatul prima dată luna trecută, informează Reuters.

Una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată în emisfera sudică, Freddy este posibil să fi doborât şi recordul pentru ciclonul tropical cu cea mai lungă durată, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), care a precizat că recordul actual este deţinut de un uragan cu o durată de 31 de zile în 1994, potrivit Agerpres.

Freddy a fost menţionat prima dată pe 6 februarie, în urmă cu 33 de zile.

Peste 171.000 de persoane au fost afectate după ce acest ciclon a măturat sudul Mozambicului în urmă cu două săptămâni, aducând ploi abundente şi inundaţii care au afectat culturile şi au distrus case, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Vineri OCHA a stabilit cel mai recent bilanţ al victimelor ciclonului la 27 de morţi, 10 în Mozambic şi 17 în Madagascar.

Până la 565.000 de persoane ar putea fi în pericol în Mozambic de această dată în provinciile Zambezia, Tete, Sofala şi Nampula, cu Zambezia probabil cea mai afectată provincie, potrivit agenţiei naţionale de gestionare a dezastrelor.

Furtuna ar putea provoca precipitaţii extreme pe suprafeţe mari din Mozambic, precum şi în nord-estul Zimbabwe-ului, în sud-estul Zambiei şi în Malawi, a declarat reporterilor, la Geneva, Clare Nullis, purtătoare de cuvânt a OMM.

Potrivit acesteia, după ce ciclonul se va disipa, un comitet de experţi ai OMM va evalua dacă Freddy a depăşit recordul pentru ciclonul cu cea mai lungă durată. Procesul ar putea lua câteva luni, a precizat Nullis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.