Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna Pilar aduce ploi în America Centrală, dar nu va atinge uscatul

bloomberg.com
taifun-furtuna-vreme-ciclon

Furtuna Pilar aduce ploi în America Centrală, dar nu va atinge uscatul

Furtuna Pilar, formată deasupra Oceanului Pacific, aduce ploi torenţiale pe coastele Americii Centrale, însă nu va atinge uscatul, au precizat serviciile meteorologice, anunţând formarea unui alt ciclon în apropiere de Caraibe, informează AFP, conform Agerpres.

Însoţită de vânturi cu viteze de 85 de kilometri pe oră, furtuna Pilar se afla în cursul dimineţii la o distanţă de circa 245 de kilometri de coastele El Salvador şi se deplasa lent către nord-est, cu o viteză de 6 kilometri pe oră, a indicat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC), cu sediul în Statele Unite.

''Furtuna se îndreaptă în continuare spre noi, dar un front rece o împiedică să ajungă pe uscat'', a declarat ministrul salvadorian al Mediului, Fernando Lopez.

''Potrivit prognozelor, Pilar s-ar putea apropia de coastele El Salvador sau ale Nicaragua între finele zilei şi începutul zilei de miercuri, însă centrul ciclonului ar trebui să rămână în larg'', iar ''furtuna ar trebui să înceapă să se îndepărteze de coastă în direcţia vest-sud-vest până joi'', a anunţat NHC în cel mai recent buletin.

De duminică, Pilar a provocat ploi ''de intensitate variabilă'' în cea mai mare parte a El Salvador, unde a fost institutită ''starea de urgenţă'', iar autorităţile au avertizat referitor la ''riscuri'' de alunecări de teren şi viituri pe cursurile râurilor.

La Puerto de la Libertad, situat la o distanţă de 35 de kilometri sud de San Salvador, pescarii nu au ieşit cu ambarcaţiunile în larg şi au fost mobilizate echipaje de urgenţă, a constatat AFP.

Cu o populaţie de 6,6 milioane de locuitori, El Salvador este vulnerabil la alunecări de teren, la deversări de noroi şi la indundaţii pe 87% din suprafaţa sa de 20.742 de kilometri pătraţi, potrivit ONU.

În Guatemala, Nicaragua şi Honduras, serviciile de protecţie civilă au anunţat niveluri ridicate de precipitaţii care au dus la producerea de inundaţii.

NHC a avertizat anterior asupra formării unui ciclon în apropierea Mării Caraibilor, în largul Puerto Rico, care urmează să se deplaseze spre vest şi să se apropie de America Centrală. ''Probabilitatea de formare a unui uragan în următoarele 48 de ore este slabă (30%)'', dar ''ridicată'' în următoarele şapte zile (70%), a precizat NHC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.