Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtună politică de amploare la Chișinău: Parlamentul, la un pas să fie dizolvat!

Chisinau

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții, potrivit Unimedia.

Din decizia Curții Constituționale de la Chișinău rezultă că vineri, 7 iunie, este ultima zi în care poate fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.

„Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, scrie în decizia Curții.

Curtea Constituţională a decis vineri că cele trei luni prevăzute în Constituţie „în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, adică din 9 martie. Prin urmare, dacă până duminică, 9 iunie, nu este format un Cabinet de Minişti, Igor Dodon este în drept să dizolve Legislativul, declanşând alegeri anticipate.

Aflat joi încă la Sankt Petersburg, unde participa la Forumul Economic Internațional, președintele Igor Dodon declarase că partidele parlamentare ar avea timp numai până luni, 10 iunie, să negocieze o majoritate parlamentară și un guvern. În cazul unui eșec, Dodon declara că va dizolva Parlamentul, declanșând alegeri anticipate. Pe 9 iunie se împlinesc trei luni de la validarea alegerilor generale din februarie, trei luni fără Parlament și Guvern funcționale - termen după care se convoacă noi alegeri, scrie Europa Liberă.

Citește și: Liviu Pleșoianu spune că în PSD e bătălie între servicii: Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu și Șerban Nicolae ar trebuie să conducă PSD! .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.