Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtună politică de proporții la Sofia. Parlamentul bulgar se îneacă în scandaluri

Prensa Latina
bulgaria parlament

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a comentat situaţia politică din ţară, după ce al doilea cel mai mare partid a renunțat la mandatul de formare a unui guvern, potrivit agenției Novini.bg, informează Rador. Eşecul instalării unui guvern cu puteri depline în actualul mandat parlamentar ar putea pune în pericol planul Bulgariei de a adera la zona euro în 2024. Blocajul ar întârzia de asemenea reformele atât de necesare pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi ar putea afecta absorbţia eficientă a miliardelor de euro din fondul de redresare al UE.

„Parlamentul se îneacă în scandaluri şi discursuri electorale, când există o muncă importantă de făcut. Există declaraţii de genul 'legile din cadrul Planului de Redresare sunt o prioritate', însă acestea nu se mişcă, nici legile pentru Schengen nu se mişcă. Pentru prima dată în 11 ani, Bulgaria a primit sprijin clar şi o dată pentru Schengen - nu mai târziu de octombrie 2023. Dar, pentru a profita din plin, este important ca cele două legi importante pentru Schengen - Legea anticorupţie şi Legea privind responsabilitatea procurorului general - să fie adoptate. Dacă acest parlament nu le va adopta, nu vom putea profita din plin de ceea ce s-a realizat pe teren diplomatic şi la cel mai înalt nivel politic", a avertizat şeful statului.

Rumen Radev s-a referit și la securitatea naţională a ţării. "Securitatea naţională înseamnă angajamente şi eforturi continue, nu doar ale Ministerului Apărării, ci şi ale tuturor politicienilor şi întregii noastre societăţi. Aştept ca în sfârşit să se manifeste raţiune, să existe o strategie sistematică, pe termen lung şi o viziune clară pentru forţele noastre armate. Dar cel mai important element în securitatea noastră naţională sunt oamenii din armată - motivaţia, pregătirea şi echipamentele lor, să nu uităm acest lucru", a subliniat preşedintele Bulgariei.

Al doilea cel mai mare partid din Bulgaria, formaţiunea anticorupţie 'Continuăm Schimbarea' (PP), a renunţat vineri la planul de a forma un guvern, după ce nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentului, unde nu există o majoritate, prelungind astfel blocajul politic, relatează Reuters.

Bulgaria este în criză politică din 2020, când mii de cetăţeni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei la nivel înalt, extrem de răspândită.

Cele mai recente alegeri anticipate, care au avut loc la 2 octombrie şi care au fost al patrulea scrutin electoral în mai puţin de doi ani, au rămas indecise. După ce partidul GERB, de centru-dreapta, al fostului premier de lungă durată Boiko Borisov, nu a reuşit să obţină sprijin în parlament pentru un cabinet tehnocrat luna trecută, vineri a venit rândul PP să renunţe la mandat, ceea ce amplifică perspectiva unui nou scrutin anticipat în primăvară.

Cu 114 de voturi împotrivă şi 63 pentru, parlamentarii au respins lista de priorităţi naţionale pregătită de PP în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern minoritar împreună cu un partener mai mic, Bulgaria Democrată.

Principalul rival al PP, GERB, şi partidul pro-rus Renaşterea au votat împotrivă, în timp ce alte trei facţiuni politice, inclusiv socialiştii, foşti aliaţi ai PP, s-au abţinut.

Preşedintele Rumen Radev va trebuie să desemneze acum un alt partid politic care să încerce să formeze un guvern. Dacă şi această încercare finală va eşua, Radev va dizolva parlamentul şi va cere organizarea unui scrutin anticipat în două luni.

"Luni, îi vom returna preşedintelui mandatul (de formarea a guvernului) neîndeplinit", a spus purtătorul de cuvânt al PP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.