Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Oprea revine în forţă: Anunţ despre noi proiecte alături de sindicalişti

facebook.com
Gabriel Oprea

Fostul vicepremier Gabriel Oprea anunţă o nouă colaborare cu sindicaliştii din Ministerul de Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale, în sprijinul angajaţilor din instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Fondatorul UNPR aminteşte episodul din 2010, când s-a opus diminuării pensiilor militare.

CITEȘTE ȘI: AVERTISMENTUL specialiștilor: eliminarea carbohidraților din dietă conduce la reducerea speranței de viață

"În contextul crizei economice, în anul 2010 s-au luat mai multe decizii menite să diminueze cheltuielile bugetare. Una dintre aceste decizii a fost aplicarea sistemului unitar de pensii, care presupunea inclusiv recalcularea pensiilor militare. Potrivit simulărilor făcute, această recalculare ar fi condus la scăderi ale pensiilor militarilor de până la 69%.

În 2010 eram ministrul apărării naționale în guvernul care a decis să facă modificările de legislație ce ar fi afectat toți pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Am fost singurul care s-a opus. M-am opus guvernului din care făceam parte pentru ca drepturile militarilor să nu fie afectate. Am spus atunci că îi voi apăra pe militari indiferent de consecințele politice. Și am făcut-o!

A fost prima bătălie pentru drepturile militarilor și am câștigat.

A urmat modificarea statutului soldaților și gradaților voluntari, care astăzi sunt militari profesioniști și se bucură de aceleași drepturi cu ale celorlalte cadre militare, dar și o lege foarte importantă, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Recent, am avut întâlniri cu liderii sindicatelor din MAI și MApN, în cadrul cărora am stabilit continuarea colaborării pe proiecte care vor veni în sprijinul angajaților din instituțiile din domeniul securității naționale.

De-a lungul timpului, am dovedit că sunt unul dintre puținii oameni politici care au construit, care au găsit soluții pentru problemele celor mulți.

UNPR, partidul care a făcut posibilă adoptarea de către Parlament a propunerilor legislative pe care le-am susținut pentru militari, va continua să sprijine oamenii din această categorie profesională", scrie Gabriel Oprea pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Nutriţionistul Mihaela Bilic dezvăluie: Ce trebuie să mănânci seara pentru a scăpa de burtă

Fostul vicepremier face trimite la declaraţia susţinută în fața senatorilor, în 19 aprilie 2010 și la stenograma ședinței Senatului în care se discuta despre recalcularea pensiilor militare:

“Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Stimaţi invitaţi,

Vă rog să-mi permiteţi să iau cuvântul. Aş începe cu un jurământ.

Jur credinţă patriei mele, România.

Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii.

Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

Acesta este jurământul militar şi acesta este punctul de plecare al oricărei dezbateri referitoare la salariile, pensiile şi drepturile celor care fac parte din Armata Română.

Cu tot respectul pe care îl port fiecărei categorii socio-profesionale în parte, nu putem trece sub tăcere faptul că a fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Pentru militar apărarea interesului naţional şi a semenilor săi este mai presus decât propria viaţă. Militarul este la datorie zi şi noapte, în slujba ţării. Misiunea sa implică dificultăţi, riscuri şi privaţiuni care nu au termen de comparaţie în alte domenii de activitate.

Când vorbim despre pensii, vorbim despre contribuţii şi despre solidaritate şi aşa este normal, dar ce contribuţie este mai grea decât

cea a unui militar gata să-şi dea viaţa într-o misiune? Ce dovadă de solidaritate poate fi mai importantă decât sângele eroilor căzuţi la datorie în ultimii 150 de ani din istoria României?

Militarii români au un contract cu ţara, încheiat sub jurământ în faţa lui Dumnezeu, iar ei onorează acest contract chiar cu preţul vieţii, aşa cum au făcut eroii noştri de-a lungul istoriei, inclusiv în ultimii ani în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Militarii români au o contribuţie, iar contribuţia lor se măsoară nu în bani, ci în libertatea de care se bucură copiii noştri, în demnitatea acestei ţări şi în respectul de care România se bucură în faţa aliaţilor săi.

Susţin principiile contribuţiei şi solidarităţii ca fundament al unei legi coerente, menite să reglementeze sistemul de pensii, dar când vorbim despre militari trebuie să privim contribuţia şi solidaritatea nu în sens contabil, ci în sensul jurământului militar pe care-l depun toţi cei din ArmataRomână.

Stimaţi colegi,

Astăzi se află în dezbatere Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Este o lege de care România are nevoie, o iniţiativă curajoasă asumată de un Guvern curajos. Grupul parlamentarilor independenţi din Senat susţine această lege, dar, în egală măsură, susţine îmbunătăţirea ei prin amendamentele menite să asigure recompensarea justă a cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională.

Pentru armată o lege strâmbă este mai grea decâtun război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională.

România nu are nevoie să dea din ce în ce mai puţin celor care dau totul, inclusiv propria viaţă pentru ţară. Tocmai din acest motiv nu putem fi de acord cu prevederi care duc la inechităţi prin tratarea asemănătoare a unor categorii socio-profesionale care nu sunt deloc în situaţii asemănătoare. Armata nu face grevă, dar asta nu înseamnă că putem face abstracţie de efectele pe termen lung pe care o lege inechitabilă le-ar putea avea asupra sistemului de siguranţă naţională.

România este una din ţările NATO cu cele mai mici pensii şi solde acordate militarilor. Cu toate acestea, Armata Română este unadin forţele cele mai respectate şi apreciate în lume, mai ales în teatrele de operaţiuni unde suntem prezenţi.

Dacă vom reduce în continuare drepturile militarilor, vom constata o scădere dramatică a atractivităţii carierei militare şi, implicit, un deficit cantitativ şi calitativ la nivelul resursei umane din Armata Română.

În toate statele NATO pensiile militare sunt stabilite fie de o lege distinctă, fie printr-un capitol aparte al unei legislaţii unitare.

România trebuie să fie racordată acestor practici şi nu să recurgă la soluţii care nu au corespondent în legislaţia ţărilor NATO, şi care ridică şi probleme procedurale semnificative.

De exemplu, recalcularea pensiilor militare aflate în plată ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea statelor de plată aflate în diferite arhive în ţară, o spun specialiştii. Mai mult, aplicarea noii legi ar însemnapentru instituţiile din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională un efort bugetar suplimentar de aproximativ 2,5 miliard

e de lei numai pentru anul 2011.

Toate argumentele legate de pensiile militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională au fost prezentate în dezbaterile din comisii. Vreau să mulţumesc parlamentarilor din Comisia pentru apărare, ordine publică

şi siguranţă naţională din Senat, precum şi tuturor parlamentarilor fie de la putere, fie din opoziţie, care au înţeles că România nu-şi permite să taie din pensiile militarilor.

Vreau, de asemenea, să-i mulţumesc domnului Traian Băsescu, preşedintele României, pentru faptul că şi-a asumat public un punct de vedere care dă încredere fiecărui militar din ceastă ţară.

Stimaţi colegi,

Ca membru al Guvernului, sunt perfect conştient de constrângerile bugetare pe care le avem în această perioadă de criză.

Inclusiv la nivelul Ministerului Apărării Naţionale efectele dificultăţilor economice se resimt din plin. Am făcut reduceri de cheltuieli până aproape de limita de avarie în toate zonele de activitate ale ministerului, dar reducerea pensiilor militare, pensii şi aşa destul de mici, care se plătesc din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, este o măsură care înseamnă să-i mai sacrificăm o dată pe cei care, slujind sub drapel, au dus o viaţă plină de sacrificii.

Poate că ar fi fost mai comod pentru mine să închid ochii şi să las ca această lege să-şi urmeze cursul în forma în care a venit de la Guvern, dar, înainte de a fi om politic, am fost educat de Armata Română şi am o datorie de onoare faţă de camarazii mei. Vreau să spun în faţa dumneavoastră şi în faţa întregii opinii publice că-mi voi duce până la capăt această datorie. Îi voi apăra pe militari, indiferent de consecinţele politice şi voi lupta cu toate forţele pentru ca toţi cei din sistemul de apărare să aibă în societatea noastră statutul pe care îl merită.

Pentru că am început acest cuvânt cu un jurământ pe care eu însumi l-am depus, daţi-mi voie ca, la final, să-mi reafirm angajamentul pe care mi l-am asumat atât ca parlamentar, ca militar, cât şi ca ministru.

Voi sluji în continuare interesul naţional şi voi pune umărul la depăşirea situaţiei economice dificile în care se află România. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

CITEȘTE ȘI: Ştiai acest lucru? Ce reprezintă petele roşii de pe gălbenuşul ouălor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.