Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea acuză alocarea bugetară - În acest an ni s-au alocat 180-200 milioane, nici macar jumătate din bugetul necesar

Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea,a declarat marți, în cadrul ședinței Consiliului General al Bucureştiului, că în acest an, Primăriei i-a fost alocat un buget înjumătățit comparativ cu cel alocat de Ministerul Finanțelor Publice în anii trecuți, de 180-200 milioane de lei, potrivit mediafax.

Primarul Gabriela Firea a declarat că în acest an Primăriei Municipiului București i-au fost alocate 180-200 de milioane de lei, comparativ cu 380-450 în anii trecuți. „Dacă în anii trecuți, în lunile aferente începerii de an Primăria Municipiului București primea de la Ministerul Finanțelor Publice 380 – 450 milioane lei, anul acesta ni s-a alocat un buget la jumătate, am primit 180 – 200 de milioane, deci nici macar la jumatate din necesar”, a precizat Gabriela Firea

În același context, al bugetului, primarul Capitalei a declarat și că miliardul de euro de care urma să beneficieze Primăria Capitalei este o „himeră”, acestei instituții nefiindu-i vreodată alocată în ultimii ani această sumă.

„Suntem din nefericire, într-un an mai dificil din punct de vedere financiar. Acel miliard de euro de care se vorbea în presă că ar fi bugetul Primăriei Municipiului București se dovedește a fi o himeră. Niciodată în ultimii ani PMB nu a primit de la Ministerul Finanțelor Publice un miliard de euro”, a mai spus Gabriela Firea.

Ea a precizat că anul acesta bugetul alocat Primăriei este unul de austeritate, în ciuda faptului că nevoile Capitalei sunt mari.„Cu privire la buget, firește că ne-am fi dorit ca acesta să fie unul mai bogat și nu unul de austeritate, pentru că nevoile sunt mari. Firește că ne am fi dorit și noi să putem aloca bugete mai generoase și către infrastructură, către investiții, către sănătate, factură socială, de asemenea subvențiile la RADET, la STB, să avem transport public în comun civilizat, să avem rețele de termoficare modernizate, și bineînțeles, și un procent așa cum alocă orice oraș, orice municipiu fie din România sau de peste hotare și domeniului cultural”, a mai spus primarul

Primarul Capitalei a declarat și că, nu doar „neînțelegerile și pedepsele politice” au dus la această situație, ci și faptul că o parte din suma cuvenită Primăriei Municipiului București a mers către sectoarele capitalei. „ Avem deja facturi restante, facturi neplătite, nu ne dorim să ajungem în arierate. O să spuneți, da, dar dumneavoastră v-ați asumat politic să fiți în contradicție cu factorii politici decidenți.(...) Suma mică nu este doar din cauza acestor, să spunem, neînțelegeri politice și a pedepselor politice pe care le-ar fi primit primarul Firea, ci e vorba și că, o parte din suma cuvenită PMB a mers catre sectoare”, a spus Gabriela Firea.

În același context, al bugetului micșorat, Gabriela Firea a declarat că și faptul că au fost încasați mai puțin bani a contribuit la existența situației actuale în ceea ce privește alocarea redusă de fonduri. „În afară de acest aspect, e vorba pur și simplu de mai puțini bani încasați. 90% din o sumă mai mică, s-a reflectat în aceste alocări reduse de la începutul anului”, a mai precizat primarul.

Ea a declarat în cadrul ședinței că nici perspectivele legate de alocările viitoare nu sunt mai optimiste, deoarece în urma unor discuții tehnice purtate cu Ministerul de Finanțe, nu a fost întrevăzută o repartiție mai bună a fondurilor pentru următoarele luni. „Din discuțiile tehnice pe care le-am avut cu Ministerul de Finanțe, nici perspectiva nu e foarte bună, pentru că nu ni s-au garanatat pentru următoarele luni rapartiții mai bune, ci din păcate, tot în jurul acestor sume, adică cam jumătate din ce avem nevoie pentru toarte cheltuielile urgente, presante pentru bucureșteni”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a concluzionat spunând că, bugetul din acest an alocat Primăriei Municipiului București nu poate fi considerat unul mulțumitor și că speră ca actul normativ care va fi adoptat de Guvern în perioada următoare va reglementa situația financiară „Bugetul nu poate fi considerat mulțumitor în forma în care se află acum, nu este ceea ce ne am dorit (...) sperăm ca actul normativ care va fi în perioada următoare adoptat de Guvern să ducă la o reglementare a întregii situații financiare și, practic, atunci când va avea loc rectificarea, instituțiile care au pierdut acum buget să-l poată recupera spre binele proiectelor din Capitală”, a mai spus primarul

În acest sens, primarul Capitalei declarat că a venit cu propuneri către Guvern în acest sens, și că în această speță, nu trebuie să fie vorba de conflictele dintre oamenii politici, ci de interesul cetățeanului, care trebuie să primeze. „Am venit cu propuneri către Guvern. (…) Așteptăm ca în perioada următoare acestea să facă obiectul unui act normativ care să fie adoptat în cadrul unei ședințe de Guvern, să putem și noi să depășim cu bine din punct de vedere financiar acest an. (...) Aici nu e vorba de persoane, persoana X cu persoana Y, că ne certăm, ca după 8-9 luni să ne împăcăm.(...) Aici cred că e vorba de interesul cetățeanului”, a concluzionat Gabriela Firea.

Marți, la sediul Primăriei Municipiului București, are loc ședința Consiliului General al Municipiului Bucureşti, convocat în ședință ordinară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.