Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: Am constituit un grup de lucru care sa caute solutii pentru Greenfield Baneasa

Gabriela Firea

Primarul General, Gabriela Firea, a prezidat  astazi  prima sedinta de lucru la care au participat  toti factorii implicati in problema drumului de acces in cartierul Greenfield Baneasa, pentru gasirea unei solutii concrete si legale privind  deblocarea  situatiei.

La sfarsitul saptamanii trecute drumul pe care circulau locuitorii ansamblului Greenfield a fost inchis, in urma unei decizii definitive a instantei, care il considera drum forestier. Masura inchiderii drumului a dus la blocaje in trafic, cetatenii fiind nevoiti sa foloseasca o singura varianta de intrare si iesire din cartier, mult mai lunga si insuficienta pentru cei 5000 de locuitori.

Pana de curand,  locuitorii complexului rezidential situat in zona de Nord a Capitalei  au avut la dispozitie doua cai de acces, una prin DN1, iar cealalta prin  strada Erou Iancu Nicolae, Aleea Trandafirilor, strada Vadul Moldovei.

Ca masura imediata, Edilul Sef a anuntat ca echipaje mixte formate din politisti locali si politisti rutieri  se vor afla in perioada urmatoare la intersectia DN1 cu Aleea Teisani pentru a fluidiza accesul locuitorilor in complexul rezidential.

Primarul General, Gabriela Firea: ”Am initiat aceasta dezbatere pentru ca vorbim de o situatie care treneaza de ani de zile, iar pana in momentul de fata autoritatile nu au gasit nicio solutie. Mi-am dorit ca  toti factorii implicati sa isi poata prezenta punctul de vedere, astfel incat sa putem analiza  pasii ce trebuie facuti in continuare pentru gasirea unei solutii rapide, dar legale, pentru locuitorii din cartierul Greenfield Baneasa. Trebuie sa identificam o solutie care sa tina cont si de confortul locuitorilor , dar care sa respecte imperativele de protejare a mediului inconjurator. Vorbim, pe de o parte,  de peste  5.000 de bucuresteni, locatari ai complexului rezidential, care solicita un drum de acces suplimentar pentru a ajunge mai repede la gradinite,  la scoli, la spitale sau spre locul de munca, si  pe de alta parte de asociatiile de protectie a mediului  care considera ca trebuie respectata configuratia initiala a acestui cartier, si anume doar cu acces din DN 1. Primaria Capitalei va face toate diligentele necesare pentru a-i sprijini pe locuitorii din zona, pentru ca sunt cetateni ai Capitalei si trebuie respectati, insa toate demersurile pe care le vom intreprinde trebuie sa respecte legea!”

Reprezentantul Asociatiei de proprietari a solicitat autoritatilor sa analizeze cu atentie situatia care s-a creat in zona pentru ca sunt afectati mii de oameni:

“ Problema nostra este aceea ca nu avem o alternativa in caz de urgente. Din cauza inchiderii drumului, suntem 5000 de oameni care parcurgem deja 2 km in 2 ore. Speram ca si autoritatile sa constate ca este vorba de o situatie deosebita, sa tina   cont  ca in apropiere avem o scoala unde invata 800 copii. Trebuie sa se  tina cont de oamenii care  traiesc acolo pentru ca  ei  nu au nicio vina,   au fost de buna-credinta cand si-au achizitionat o lucuinta in acest complex”.

Pentru deblocarea situatiei, reprezentantii dezvoltatorului au solicitat Primariei Generale,  in numele asociatiilor de proprietari,  initierea unui proiect de Hotarare de Guvern pentru transferul terenului in lungime de 350m (cu latimea 5-7 m) din proprietatea publica a statului roman in proprietatea Municipiului Bucuresti in scopul realizarii unui drum public, dar si  urgentarea procedurilor privind trecerea drumului forestier din proprietatea Romsilva catre Municipiul Bucuresti.

La randul sau, reprezentantul Ministerului Apelor si Padurilor a explicat ca o solutie legala pentru deblocarea situatiei ar fi” scoaterea din fond forestier a suprafatei de 350 mp  si posibilitatea de trecere a drumurilor in baza legii 192, din proprietatea publica a statului si administrarea Romsilva in proprietatea publica a  municipiului Bucuresti”.

De cealalta parte, Dan Trifu, reprezentantul fundatiei ECOCIVICA, a declarat ca sustine gasirea unei solutii cat mai rapide pentru cetatenii din zona, cu mentiunea ca portiunea de drum prin care se realiza accesul in complexul rezidential sa  ramana fond forestier, iar dezvoltatorul sa gaseasca alta solutie pentru construirea unui nou drum de acces: “Imi cer scuze locuitorilor din cartier, dar le spun ca a pastra padurea este in interesul lor. Nu este de vina Primarul General, care a mostenit aceasta situatie, dar Primaria Generala are o vina majora pentru acest lucru, pentru ca ansamblul are PUZ-ul anulat definitiv de instanta. La momentul actual, dezvoltatorul nu are nici un act urbanistic  valabil, pentru ca anularea PUZ-ului duce si la anularea celorlalte acte subsecvente acestuia, dezvoltatorul trebuie sa construiasca un nou acces  din Centura”.

La finalul intalnirii, Gabriela Firea a dispus constituirea unui grup de lucru din care sa faca parte toti factorii implicati in rezolvarea acestei probleme, care sa se intruneasca periodic,  pentru a gasi solutii rapide astfel incat cetatenii care locuiesc in acest ansamblu rezidential sa nu mai aiba de suferit.

La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai directiilor de specialitate din PMB, ai Primariei Sectorului 1, ai Romsilva si ai Garzii Forestiere, precum si ai asociatiilor de locatari din zona si ai ONG-urilor interesate de acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.