Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea cere introducerea Educatiei Sexuale ca materie obligatorie in scoli

gabi firea

Senatorul Gabriela Firea sustine intr-o declaratie politica introducerea Educatiei Sexuale in scoli ca materie obligatorie ca masura de preventie a sarcinilor precoce. Ea prezinta o serie de date statistice care arata ca Romania este pe primul loc in UE la nasateri ale adolescentelor sub 15 ani.

"Dincolo de disputele sterile care țin agenda publică zi de zi există o realitate, cu multiple fațete, dintre care unele ar trebui să ne dea serios de gândit. Mă voi referi în cele ce urmează la problema natalității precoce, un capitol la care, din păcate, România se situează pe primele locuri.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, țara noastră înregistrează cel mai mare număr de naşteri la adolescentele sub 15 ani dintre statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit statisticilor oficiale, anual, în România, din cei aproximativ 200.000 de copii care se nasc, peste 9.000 provin din mame minore, iar în ultimii 4 ani numărul acestora se apropie de 38.000.

Peste 3.000 de fete care nu împliniseră 15 ani au născut în perioada 2009 - 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină în acelaşi interval de timp. În fine, din ultimele date disponibile, cele corespunzătoare anului 2013, din cele 135.615 gravide înregistrate în acel an, aproape zece la sută, respectiv 13.190, aveau cel mult 19 ani. Dintre acestea, 734 aveau mai puţin de 15 ani.

Mă îndoiesc sincer că ar putea cineva să pună la îndoială nocivitatea extremă a acestui fenomen. Consecințele sunt pe cât de variate pe atât de devastatoare, începând cu cele de ordin medical, și terminând cu cele de ordin social. Gravidele minore sunt expuse riscului unor nașteri premature, al unor severe traume psihice și, de cele mai multe ori, se confruntă cu ostracizarea din partea familiei și cu dezinserția socială.

Printre principalele cauze identificate de specialiști se numără apartenența la familii dezorganizate și mai ales lipsa de educație. Asta în condițiile în care există din 2005 în programa școlară o materie, ce-i drept facultativă, intitulată „Educație pentru sănătate”, al cărei scop declarat este familiarizarea elevilor din clasele I – XII cu problemele legate de îngrijirea sănătății, inclusiv cu cele de educație sexuală.

Se pare însă că acest lucru nu este suficient și cred că este timpul să transformăm această materie într-una obligatorie, așa cum s-a procedat în majoritatea țărilor europene. Nu întâmplător, în aceste țări incidența sarcinilor la vârste precoce este mult mai mică. Mă alătur așadar ONG-urilor care au solicitat, la sfârșitul anului trecut, Ministerului Educației, modificarea curriculei pentru includerea acestui obiect de studiu în trunchiul comun, alături de celelalte materii obligatorii.

Problema „mamelor minore” trebuie acceptată ca o realitate obiectivă a societății actuale și impune eforturi susținute educaționale, economice, sociale și medicale pentru prevenirea și managementul cât mai consistent și eficace al acesteia", a declarat miercuri Gabriela Firea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.