DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Gabriela Firea își continuă războiul cu Ministerul Sănătății: Au întârziat aproape 2 luni

facebook.com
Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, taxează Ministerul Sănătății pentru lentoarea cu care au dat aviz redeschiderii Spitalului Colentina. Firea arată că sunt mulți bolnavi cronici care au nevoie să vină la aceste spital, dar cei de la Guvern nu par interesați.

Citește și: 777 cazuri NOI de coronavirus în România: 757 de români s-au EXTERNAT la cerere

”Sanatatea este cea mai importanta! Am luptat, alaturi de medici si pacienti, pentru redeschiderea Spitalului Colentina in beneficiul tuturor bolnavilor cronici dar si pentru persoanele care doresc sa-si faca analize periodice, investigatii medicale, pentru preventia imbolnavirii.

Cu o intarziere de aproape 2 luni, Ministerul Sanatatii a avizat, prin DSP, deschiderea acestui spital care a fost aproape gol, din martie si pana acum.

M-am aflat azi la Spitalul Colentina, alaturi de cadrele medicale si de reprezentantii asociatiilor pacientilor cronici, care cer de saptamani intregi Ministerului Sanatatii redeschiderea spitalului.

Spitalul Clinic Colentina trebuie redat pacientilor, sectiile medicale - dintre care unele chiar unice in tara - trebuie sa isi deschida usile celor care au nevoie de tratamente!

Aici se tratează anual peste 200.000 de pacienţi, nu doar din Bucureşti şi Ilfov, ci din întreaga ţară, iar cele 800 de cadre medicale ar fi putut, în toată această perioadă, sa trateze mult mai mulţi pacienţi decât cei între 70 şi 100 care au fost internaţi pentru această nouă patologie în plină pandemie de COVID-19.

Am solicitat Ministerului Sănătăţii de aproape două luni de zile redeschiderea spitalului Colentina, insa acest lucru nu a fost posibil.

Alături de noi au facut demersuri si medicii, asistenţii, asociaţiile bolnavilor cronici, fundatii si asociatii care ii reprezinta atat pe bolnavii cronici cat si pe pacienti.

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, a pus la dispoziţie DSP toate documentele necesare, astfel încât să dovedim că putem să reluăm activitatea. In urma cu nouă zile, ministrul Sănătăţii a anunţat public deschiderea spitalului. Acest 'imediat' din păcate nu s-a întâmplat, abia astăzi, acum două ore, DSP a transmis avizul către spitalul Colentina.

Acest aviz este valabil o lună de zile pe perioada stării de alertă, si am dorit să transmitem pacienţilor că, din nefericire, deoarece acest aviz a venit atât de târziu, internările nu se pot face de mâine, pentru că acum sunt internaţi in acest spital 140 de pacienţi cu dublă patologie, una cronică şi infecţia cu Sars-CoV-2, iar aceştia bineînţeles trebuie să aibă din partea noastră toată grija, trebuie să fie trataţi si trebuie sa se intoarca sanatosi acasa!

Am pregătit o alternativă, un suport pentru Ministerul Sănătăţii, şi anume clădirea fostului spital al STB, cu 33 de paturi, inclusiv 3 paturi de ATI. În cazul în care va mai fi nevoie, sunt convinsă că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Primăria Capitalei vor găsi soluţii, spitale mai mici, care să fie pregătite pentru a fi suport COVID.

Directorul medical al ASSMB, dr. Ablachim Turkes: "Doresc in primul rand să mulţumesc cadrelor medicale de la spitalul Colentina, pentru că, spre deosebire de personalul spitalelor de linie întâi din Bucureşti şi din România, au fost nevoite să facă faţă acestui efort remarcabil de a trata pacienţi cu COVID, deşi aceasta nu este specialitatea lor!

În continuare vom sprijini spitalul Colentina, cum am făcut-o şi până acum, pentru ca toate circuitele medicale, corecte si funcţionale să fie respectate şi, de asemenea, să asigurăm în continuare tratamentul pacienţilor COVID în fostul spital STB.

Directorul medical al Spitalului Colentina, dr. Sabina Zurac:
Primele măsuri pe care le vom lua, dupa primirea avizului DSP, se referă la reorganizarea activităţii în spital. Vom discuta cu colegii din alte spitale să vedem care dintre pacienţii noştri pot fi transferaţi în alte spitale de boli infecţioase. De cum vom muta pacienţii din secţiile de spital în pavilionul COVID, în fostul spital STB, vom lucra pentru curatenia, dezinfectarea si igienizarea pavilioanelor.

În final, estimarea noastră că într-un termen de maxim două săptămâni întregul spital Colentina va putea să fie deschis pentru pacienţii non-COVID.”, scrie Gabriela Firea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.