Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea neagă că ar fi fost disponibile fonduri norvegiene pentru investiţii în Cişmigiu

Gabriela Firea

Primăria Capitalei precizează că în timpul actualei administraţii nu au fost disponibile fonduri norvegiene pentru conservarea şi revitalizarea parcului Cişmigiu şi că două astfel de proiecte au fost depuse şi respinse în anul 2014.

"Infirm categoric datele apărute în spaţiul public conform cărora, la preluarea actualului mandat, ar fi fost disponibile 'fonduri norvegiene pentru investiţii în Cişmigiu', iar acestea nu ar fi fost utilizate. Vehicularea unor astfel de informaţii, false şi neverificate, nu face decât să conducă la dezinformare publică. Este o practică uzuală în rândul opoziţiei, însă aceasta nu serveşte în niciun fel bucureştenilor. Reamintesc oamenilor politici că sunt primii care au obligaţia de a respecta legislaţia în vigoare, inclusiv dreptul constituţional la informare corectă", a declarat primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Potrivit PMB, anterior actualului mandat, a funcţionat Mecanismul Financiar SEE 2009 - 2014, un program de finanţare la care Primăria Capitalei a aplicat pentru a realiza investiţii în Parcul Cişmigiu (Programul PA 16/RO 12 "Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural", Măsura 1: restaurarea, renovarea, protejarea patrimoniului cultural). Programul era implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniul cultural, în calitate de partener de program din statele donatoare.

Primăria Capitalei a elaborat, în primă fază, documentaţia pentru un proiect pe care l-a depus în data de 7 aprilie 2014, însă acesta a fost respins. A urmat depunerea unei contestaţii de către primărie, iar decizia definitivă de respingere a fost transmisă de unitatea de management a proiectului în data de 5 august 2014, precizează sursa citată.

Tot pentru Parcul Cişmigiu a existat şi un proiect de dimensiuni mai mici, depus în data de 25 aprilie 2014 pe schema de granturi mici a programului în cauză. Notificarea pentru respingerea acestui din urmă proiect a fost comunicată Primăriei Capitalei în data de 21 octombrie 2014.

Conform PMB, motivul respingerii celor două proiecte a fost faptul că Municipiul Bucureşti înregistra la data depunerii celor două aplicaţii datorii neachitate la bugetul general consolidat şi bugetul local, în condiţiile în care Ghidurile de finanţare precizau clar ca şi condiţie obligatorie pentru acordarea granturilor inexistenţa acestor datorii.

"Având în vedere această situaţie, primarul general Gabriela Firea a solicitat ALPAB realizarea unui proiect de reabilitare a Parcului Cişmigiu. Indicatorii tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie au fost aprobaţi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 31 iulie 2019. Următorul pas este de întocmire a proiectului tehnic, document care va cuprinde detaliile de execuţie ale acestui proiect", se arată în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.