Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea nu pierde timpul la minister: Femeile nu trebuie să se mai lupte cu inegalităţi sau abuzuri

Facebook
Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, s-a întâlnit joi cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizaţii care militează pentru drepturile femeilor din România, cu care a dezbătut problemele concrete la care se lucrează în prezent, anunță Agerpres.

"Femeile au aceleaşi drepturi cu bărbaţii! Femeile nu trebuie să se mai lupte cu inegalităţi sau abuzuri. Apăr drepturile femeilor din România şi vin cu măsuri concrete pentru a elimina stereotipurile. Am avut o întâlnire cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizaţii care militează pentru drepturile femeilor din România, Centrul FILIA, Asociaţia Front, Asociaţia Sexul vs. Barza, Asociaţia Plural, Asociaţia E-Romnja şi cu Doina Pârcălabu, secretar de stat şi Luminiţa Popescu, preşedinte Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Am dezbătut proiectele concrete la care lucrăm acum", a scris Firea pe pagina sa de Facebook.

Printre problemele discutate s-a numărat echilibrarea ponderii femeilor la locul de muncă, ministrul subliniind că autorităţile vor să stabilească cote de gen în rândul angajaţilor, după modelul implementat deja în alte state europene.

"Începem cu numărul posturilor destinate femeilor în structurile de conducere ale instituţiilor şi companiilor publice. Discutăm cu Ministerul de Finanţe proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice", a explicat Gabriela Firea.

De asemenea, se doreşte să se intervină punctual şi pentru accesul pe piaţa muncii a femeilor trecute de 40 de ani sau care au mai mult de trei copii acasă, deoarece există angajatori care au temerea că munca acestor femei nu va mai fi la fel de productivă din cauza grijilor şi a problemelor de acasă.

"Lucrăm la proiecte pentru sprijinirea companiilor care angajează femei peste 40 de ani", a punctat ministrul Familiei.

Ea a adăugat că sunt analizate măsuri concrete pentru recunoaşterea ca stagiu de cotizare a perioadei de creştere a copilului şi nu este neglijată nici problematica hărţuirii femeilor la locul de muncă, în acest sens având loc deja întâlniri cu sindicatele pentru a completa legislaţia.

"Am reiterat angajamentul meu pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. În ultimele luni, s-au făcut paşi importanţi pentru protecţia femeilor abuzate. În curând, agresorii vor fi monitorizaţi prin intermediul unor brăţări electronice pentru a nu se mai apropia de victime, încălcând ordinele de protecţie. În paralel, reţeaua de locuinţe protejate îşi dovedeşte utilitatea. Multe victime sunt ajutate să treacă peste traume şi să înceapă o nouă viaţă departe de agresori. Nu ne oprim aici. Am dezvoltat o nouă strategie naţională privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţa domestică pentru următorii cinci ani. Această strategie ne va ajuta să putem obţine fonduri nerambursabile din actualul exerciţiu financiar european pentru aceste proiecte", a mai scris Gabriela Firea pe reţeaua de socializare.

La întâlnire au participat Andreea Braga, Centrul FILIA, Tudorina Mihai, Asociaţia Front, Daniela Drăghici, Asociaţia Sexul vs Barza, Irina Ilisei, Asociaţia Plural, Anca Nica, Asociaţia E-Romnja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.