Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găgăuzia a cerut Chișinăului să înainteze spre dezbatere publică proiectul de reducere bugetară pentru autonomie

Gagauzia

Autoritățile din Găgăuzia s-au adresat Parlamentul Republicii Moldova cu cererea de înainta spre dezbatere publică inițiativele care presupun o reducere a bugetului autonomiei, cu atragerea experților UE, relatează TASS citat de Rador.

Cererea în acest sens a fost înaintată de deputații Adunării Populare din Găgăuzia în ședința grupului interparlamentar mixt. "A fost făcută o solicitare colegilor din Parlamentul Republicii Moldova de a supune proiectul de lege spre examinare Grupului de lucru comun al Parlamentului moldovean și Adunării Populare din Găgăuzia pentru consultări ample și expertiză financiară cu implicarea experților din Uniunea Europeană" - informeaază serviciul de presă al Adunării Populare din Găgăuzia.

Aceștia au subliniat necesitatea studierii cu atenție a finanțării autonomiei, inclusiv a participării Găgăuziei la proiectele fondului rutier național şi la proiectele de mediu și asistență a donatorilor internaționali.

Ca autonomie etnică, Găgăuzia se confruntă cu anumite costuri specifice, care, de regulă, sunt mai mari decât cele ale bugetelor raionale din republică, au atras atenția Adunării Populare din Găgăuzia.

Menţionăm că, după victoria în alegeri a șefului Găgăuziei, reprezentantul opoziției Evghenia Guțul, conflictul dintre autonomie și Chișinău a escaladat. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că alegerile s-au desfăşurat cu numeroase încălcări. Cu propunerea de reducere a finanțării pentru autonomie a venit Parlamentul Republicii Moldova, controlat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) care o sprijină pe Maia Sandu.

După cum a explicat șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, s-a propus ca antreprenorii din autonomie, care beneficiază de dreptul la rambursarea taxei pe valoarea adăugată, să primească aceste fonduri de la bugetul Găgăuziei, și nu de la bugetul de stat. Această inițiativă a fost criticată în autonomie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.