Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găgăuzia mizează pe Turcia și Rusia - Regiunea autonomă încearcă să ducă o politică economică independentă de Chișinău

Gagauzia

Găgăuzia mizează pe Turcia și Rusia - Regiunea autonomă încearcă să ducă o politică economică independentă de Chișinău

Başkanul (șeful) regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guţul, a semnat un memorandum de cooperare cu Asociația Oamenilor de Afaceri din Turcia. Documentul are ca scop atragerea de investiții în economia acestei entități autonome.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cimpoieş, a declarat pentru publicaţia NG că principalii parteneri ai regiunii autonome sunt Turcia și Rusia. În același timp, Turcia înseamnă în primul rând investiții în programe sociale, iar Rusia este o piață de vânzare pentru produsele agricole găgăuze. Potrivit afirmaţiilor parlamentarului, în Găgăuzia există, de asemenea, întreprinderi de prelucrare cu capital rusesc, relatează Nezavisimaia Gazeta citat de Rador.

Rusia rămâne principala piață a Autonomiei Găgăuze din sudul Republicii Moldova, a declarat pentru NG deputatul Adunării Populare (Parlamentul regiunii autonome), Serghei Cimpoieş.

"Operăm pe piața rusească fără probleme. Piața de vânzare este principala direcție în relațiile economice ale Găgăuziei cu Rusia.

Deși la noi activează companii rusești, în principal în domeniul prelucrării produselor agricole. Anterior, erau mai multe, dar după ce Vladimir Voronin (pe atunci președintele republicii) a refuzat în 2003 să semneze Memorandumul Kozak cu Federația Rusă privind reglementarea transnistreană, relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit, iar multe companii rusești au părăsit Găgăuzia. S-au redus investițiile în industria vinicolă și de prelucrare. De aceea economia autonomiei noastre depinde de politica autorităților moldovenești. Turcia rămâne principalul investitor în Găgăuzia. Turcii se ocupă la noi de construcții socială. Au construit o grădiniță, o școală, un stadion, lucrează la drumuri" - a spus deputatul găgăuz.

Portalul "Tribuna" a publicat topul celor mai mari donatori - parteneri externi ai proiectelor implementate în Găgăuzia.

Din 2015 până în 2023, împreună cu partenerii, au fost implementate în regiunea autonomă 295 de proiecte în valoare totală de peste 1 miliard de lei (55.705.000 de dolari).

Turcia ocupă primul loc la capitolul investiții în Găgăuzia.

În ultimii opt ani, prin intermediul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TIKA) și cu ajutorul unui număr de primării (administrații locale din Găgăuzia), au fost finanțate proiecte  în valoare de peste 470 milioane lei (26.181.350 de dolari). Datorită TIKA, a fost construit un parc central la Copceac, a fost dat în exploatare un bloc de apartamente cu trei etaje pentru victimele inundațiilor din 2016 în orașul Ceadîr-Lunga, au fost construite și dotate o grădiniță și un colegiu industrial.

Pe locul doi în privinţa investițiilor se află Uniunea Europeană.

Aceasta a investit 224 de milioane de lei (12.477.920 de dolari) în Găgăuzia. Deputatul Serghei Cimpoieş a subliniat că UE nu a construit nimic în regiunea autonomă, dar instituțiile preșcolare și de învățământ au fost modernizate și dotate cu echipamente moderne cu banii acesteia.

Locul al treilea la capitolul investiții în unitatea autonomă este ocupat de Federația Rusă - 158 milioane lei (8.801.390 dolari).

Rusia a transferat în regiune microbuze, autospeciale de pompieri și ambulanțe. Rusia a furnizat, de asemenea, dispozitive medicale, instrumente muzicale și cărți.

După ce a fost învestită în funcția de bașkan, în iulie anul curent, Evghenia Guțul și-a anunțat intenția de a dezvolta relații cu Rusia, în acest scop având în vedere deschiderea unei reprezentanțe a Autonomiei Găgăuze la Moscova. Iar la începutul lunii august, ea a semnat un memorandum cu Asociația Oamenilor de Afaceri din Turcia. Scopul memorandumului este de a primi investiții îndreptate spre dezvoltarea dinamică a regiunii autonome.

Başkanul Găgăuziei a subliniat: "Cooperarea noastră se va concentra pe domenii concrete, care vizează în primul rând îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor Găgăuziei". "În cadrul cooperării, va avea loc un schimb de cunoștințe, idei și personal profesionist. Ne propunem să introducem programe sociale, economice și culturale, care să contribuie la întărirea și dezvoltarea potențialului uman și economic al Autonomiei Găgăuze" - a spus Evghenia Guțul.

Reprezentantul delegației turce și liderul Asociației Oamenilor de Afaceri din Turcia, Öztürk Yusuf, și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la realizarea planurilor bașkanului și ale echipei sale. Acesta a declarat că el și organizația sa au mulți prieteni și susținători, care sunt gata să susțină Găgăuzia.

Amintim că găgăuzii sunt un popor vorbitor de limbă turcă de credință ortodoxă. Peste 200.000 de locuitori trăiesc în Găgăuzia.

Trebuie menționat că şi Republica Moldova cooperează cu Turcia, volumul comerțului exterior cu această republică, din ianuarie până în luna mai a acestui an, a fost de 382,6 milioane lei moldovenești. Chișinăul s-a adresat Ankarăi cu cererea de a revizui privilegiile tarifare de export pentru produsele agricole moldovenești (miere, nuci, sucuri, vinuri etc.). Partea turcă este dispusă pentru convorbiri, dar așteaptă o propunere de întâmpinare din partea partenerilor moldoveni. Astăzi, pe piața moldovenească, alături de roșiile, castraveții și strugurii moldovenești, pot fi găsite și cele turcești. Fermierii moldoveni, care acoperă integral cererea concetăţenilor de legume şi fructe, se plâng că, dacă nu se iau măsuri, atunci produsele importate vor exclude în curând produsele naţionale de pe piaţa ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.