Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gălăgioși și sfătoși la București, la Bruxelles europarlamentarii români nu contează. Nici un român în conducerea Parlamentului European

Parlamentul European

Parlamentul i-a ales marți pe cei 14 vice-președinți pentru cea de-a doua jumătate a actualului mandat legislativ. Reamintim că noul președinte al Parlamentului European este Roberta Metsola din Malta care face parte din Partit Nazzjonalista (Partidul Naţionalist maltez) care este membru al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) şi a fost aleasă ca o figură a consensului, care se bucură de respect.

Noii vicepreședinți se regăsesc în lista de mai jos, în ordinea în care au fost aleși (nouă în primul tur, trei în al doilea tur și doi în ultimul tur):

Othmar KARAS (PPE, Austria) - 536 voturi, turul 1

Pina PICIERNO (S&D, Italia) - 527 voturi, turul 1

Pedro SILVA PEREIRA (S&D, Portugalia) - 517 voturi, turul 1

Ewa KOPACZ (PPE, Polonia) - 467 voturi, turul 1

Eva KAILI (S&D, Grecia) - 454 voturi, turul 1

Evelyn REGNER (S&D, Austria) - 434 voturi, turul 1

Rainer WIELAND (PPE, Germania) - 432 voturi, turul 1

Katarina BARLEY (S&D, Germania) - 426 voturi, turul 1

Dita CHARANZOVÁ (Renew, Cehia) - 406 voturi, turul 1

Michal ŠIMEČKA (Renew, Slovacia) - 494 voturi, turul 2

Nicola BEER (Renew, Germania) - 410 voturi, turul 2

Roberts ZĪLE (ECR, Letonia) - 403 voturi, turul 2

Dimitrios PAPADIMOULIS (Stânga, Grecia) 492 voturi, turul 3

Heidi HAUTALA (Verzi/EFA, Finlanda) 384voturi, turul 3

Regulile alegerilor

În conformitate cu articolul 15 din Regulamentul de procedură, candidații pentru funcțiile de vicepreședinte sunt numiți pe aceeași bază ca și pentru președinte – adică fie de către un grup politic, fie de către un grup de deputați care atinge pragul redus (1/20 dintre deputați).

Cei 14 vicepreședinți sunt aleși printr-un singur tur de scrutin, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă nu sunt ocupate toate cele 14 poziții în primul tur de scrutin, se organizează un al doilea tur de scrutin pentru locurile rămase, în aceleași condiții. În cazul în care este necesar un al treilea vot pentru finalizarea procesului, este suficientă o majoritate simplă (articolul 17). Chestorii sunt aleși în același mod (articolul 18 din Regulamentul de procedură).

Rolul vicepreședinților și al chestorilor

Cei 14 vicepreședinți și cei cinci chestori, împreună cu președintele, fac parte din Biroul Parlamentului. Biroul stabilește norme pentru buna funcționare a Parlamentului. Printre alte sarcini, acesta elaborează proiectul preliminar de buget al Parlamentului și decide cu privire la chestiuni administrative, de personal și organizatorice.

Pe lângă rolul lor în cadrul Biroului, vicepreședinții îl pot înlocui pe președinte, inclusiv în ceea ce privește prezidarea dezbaterilor în plen și reprezentarea Parlamentului în cadrul unor ceremonii sau acte specifice, atunci când este necesar. Chestorii se ocupă de chestiuni administrative care îi afectează în mod direct pe eurodeputații și sunt membri ai Biroului în calitate de consilieri.

La alegerea membrilor Biroului, grupurile politice urmăresc să se asigure că vicepreședinții și chestorii reflectă în linii mari componența numerică a grupurilor și iau în considerare rezultatele votului în urma alegerii președintelui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.