Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garanţii de securitate pentru Ucraina - 31 de state s-au alăturat angajamentelor G7

opinion.no
razboi ucraina

Şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, Andri Ermak, a declarat, vineri, că 31 de state s-au alăturat deja Declarației comune a ţărilor G7 privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, notează RBC, potrivit Rador Radio România.

Preşedinţia ucraineană menţionează că Ermak a susţinut o întâlnire prin videoconferință cu ambasadorii și șefii misiunilor diplomatice acreditate la Kiev despre stadiul implementării înţelegerilor referitoare la acordarea garanțiilor de securitate Ucrainei în baza Declarației comune a liderilor G7, adoptată la Vilnius, pe 12 iulie.

Potrivit lui Ermak, 31 de state au aderat deja la Declarația comună şi au fost demarate consultări bilaterale pe marginea înţelegerilor privind acordarea de garanții de securitate Ucrainei cu toate țările care fac parte din G7, cu Țările de Jos și cu UE. Șeful Președinției ucrainene a menționat că Franța, Italia, Germania și Marea Britanie au transmis proiecte ale unor acorduri corespunzătoare. În plus, 15 state și-au exprimat disponibilitatea de a începe consultări privind încheierea de acorduri bilaterale referitoare la acordarea de garanţii de securitate Ucrainei.

Andri Ermak a precizat că doar șase din cele 27 de țări ale UE (Austria, Croația, Malta, Polonia, Slovacia și Ungaria) nu s-au alăturat, deocamdată, declarației comune. De asemenea, cinci dintre cele 31 de țări membre NATO nu s-au alăturat încă declarației: Turcia, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația. Oficialul a declarat că statele respective trebuie încurajate să se alăture acestui document important. "Declarația de la Vilnius prevede nu numai acorduri bilaterale. Există și posibilitatea încheierii de acorduri multilaterale privind garanțiile de securitate. Unul dintre subiectele promițătoare ar putea fi securitatea în Marea Neagră" - a afirmat Ermak, adăugând că Ucraina este pregătită să treacă de la consultări la negocieri bilaterale privind încheierea de acorduri menite să ofere Kievului garanţii de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.