Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garda financiară dă iama în influenceri, vedete de pe OnlyFans și TikTok: Statul își cere milioanele de euro parte

OnlyFans

Patru influenceri cu 50 de milioane de urmăritori și alți cinci „creatori“ digitali activi pe platforme precum OnlyFans sau TikTok, în vizorul Gărzii Financiare din Italia. Între cei vizați sunt și nume celebre, precum Gianluca Vacchi sau Luis Sal.

Operațiunea finanțiștilor a început în 2022 și s-a încheiat cu recuperarea a peste 11 milioane de euro din impozite, prin investigarea a două contexte operaționale diferite, potrivit Il Resto del Carlino.

Celebrul DJ Gianluca Vacchi, călcat de Garda Financiară: Ar avea de dat 2 milioane de euro

 

Primul „lot“ a vizat patru influenceri, urmăriți de 50 de milioane de urmăritori în total: antreprenorul, DJ-ul și vedeta web Gianluca Vacchi, youtuberul care l-a dat în judecată pe Fedez - Luis Sal, Giulia Ottorini și Eleonora Bertoli.

Potrivit celor relatate de presa din Peninsulă, Finanțele le-ar fi cerut lui Gianluca Vacchi și Luis Sal sume de aproximativ 7 milioane de euro și, respectiv, 2 milioane de euro. Cu toate acestea, în cazul lui Gianluca Vacchi, această cifră s-ar referi la activități legate de relația influencerului ca "persoană fizică" cu societățile sale, mai degrabă decât la sponsorizări sau alte forme de venituri legate de rețelele de socializare. "Impozitul mai mare evaluat de către verificatori", a explicat avocatul lui Vacchi, Gino Bottiglioni, "se ridică la aproximativ 6.000 de euro și se referă nu la venituri ascunse, ci la costuri a căror deductibilitate integrală a fost contestată".

În cazul lui Ottorini și Bertoli, care erau complet necunoscuți autorităților fiscale, finanțiștii au trebuit să reconstituie veniturile obținute nu numai prin publicații pe rețelele de socializare și colaborări profesionale cu societăți comerciale ("influencer marketing"), ci și, mai ales, prin publicarea de conținuturi pe site-uri populare de divertisment pentru adulți.

"Lucrătorii sexuali" de pe OnlyFans, suprataxați

 

Al doilea context a vizat cinci creatori digitali (toți necunoscuți de autoritățile fiscale) care erau foarte activi în publicarea de servicii plătite pe web: "lucrători sexuali" pe platforme precum Only Fans și Escort Advisor.

În cazul a trei dintre aceștia, Agenzia delle Entrate a fost notificată cu privire la aplicarea unei anumite suprataxări a impozitului pe venit pentru cei care produc, distribuie, vând și reprezintă materiale pentru adulți, inclusiv în format multimedia. Suma din această suprataxă este în valoare totală de aproximativ 200.000 de euro

În general, influencerii au fost în mare măsură cooperanți, aderând prompt la constatări și plătind autorităților fiscale sumele datorate. Doar în câteva cazuri - spun cei de la Garda Financiară italiană. Ancheta celor de la Finanțe a început în 2022, în cadrul verificărilor privind boom-ul fenomenului influencerilor după persioada pandemiei: de fapt, sunt disponibile online tarife care explică cât pot câștiga influencerii prin publicarea de povești și postări în raport cu numărul de urmăritori. Finaniștii au efectuat o comparație între veniturile încasate și cele declarate în declarațiile fiscale și au constatat neconcordanțe.

Trei dintre "elementele" verificate în cadrul investigațiilor Departamentului de Finanțe privind veniturile, care au vizat influencerii și creatorii de conținut digital, au fost: postările pe rețelele de socializare, colaborarea cu companii, așa-numitul "influencer marketing", și conținutul publicat pe platforme pentru adulți.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.