Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garda Forestieră din judeţul Bistriţa-Năsăud a identificat peste 3.700 de metri cubi de material lemnos tăiat ilegal, anul trecut

Lemn confiscat

Volumul total de material lemnos tăiat ilegal, identificat în cursul anului trecut de către Garda Forestieră şi personalul celor 19 ocoale silvice din judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost de 3.733 de metri cubi, în valoare de peste 1,5 milioane de lei, potrivit datelor prezentate miercuri, în şedinţa Colegiului prefectural, de către Gabriel Pop, şef serviciu Garda Forestieră Judeţeană, conform Agerpres.

Din întreaga cantitate, 854 de metri cubi au fost identificaţi în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice, cu ocazia verificărilor efectuate în vederea preluării în pază.

În urma controalelor efectuate cu privire la respectarea regimului silvic, au fost sesizate 13 infracţiuni şi au fost aplicate amenzi în cuantum total de 160.000 de lei.

Au fost verificate, de asemenea, 21 de sesizări primite din partea unor persoane fizice sau juridice, care au dus la confiscarea a circa 270 de metri cubi de material lemnos, dar şi a aproximativ 140.000 de lei, reprezentând contravaloarea unui volum de 280 de metri cubi.

Întrebat de către prefectul Mica Oprea care este tendinţa tăierilor ilegale la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, reprezentantul Gărzii Forestiere a spus că este una de scădere.

Gabriel Pop a adăugat că sesizările venite din partea populaţiei ajută la combaterea fenomenului tăierilor ilegale, menţionând că Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud are doar şase angajaţi şi un post vacant, aceştia neputând verifica zilnic datele introduse în programul SUMAL.

"Nouă ne pare foarte bine că ne sesizează. SUMAL 2.0, pentru a urmări întreaga activitate pe programul acesta, reprezentând transportul de material lemnos, ar trebui să stea trei oameni doar să facă SUMAL 2.0, să vizioneze zi de zi SUMAL 2.0. Noi suntem şase. (...) Ne uităm când avem timp", a afirmat Pop.

Conform raportărilor statistice, suprafaţa totală de fond forestier a judeţului Bistriţa-Năsăud este de peste 192.000 de hectare, din care 15.085 hectare (7,8%) proprietate publică a statului, 153.086 hectare (79,5%) proprietate publică şi privată a unităţilor administrativ teritoriale, iar 24.407 hectare (12,7%) proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice.

Pentru primăvara acestui an, au fost prevăzute împăduriri integrale pe o suprafaţă de 250,7 hectare, care până la această dată au fost realizate în proporţie de 13,32%, şi completări pe o suprafaţă de 41,15 hectare, realizate în proporţie de 24,37%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.