Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gașca corupților de la Suceava - cum funcționa 'fabrica de bani' de la Permise! Angajatul anticorupție 'ciripea' informații: mașini de lux și case pe litoral

Poliția Română
directia permise

„Fabrica de permise de la Suceava” se învârtea în jurul a doi ofițeri de poliție: Mihai Martin, de la Serviciul Anticurupție Suceava - nume conspirativ „Lanțuri”, și Radu Ionuț Obreja, șef la SPCRPCIV Suceava. Membrii rețelei primeau bani, case și mașini de lux din mita pentru permisul auto, relatează Mediafax.

Potrivit referatului de arestare al celor doi ofițeri, Mihai Martin, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, este acuzat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale), de favorizarea făptuitorului, luare de mită și acces ilegal la un sistem informatic.

Radu Ionuț Obreja, ofițer de poliție cu grad profesional de comisar șef, era șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și este cercetat pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dare de mită, complicitate la luare de mită.

Probatoriul administrat în cauză a stabilit modul în care cei doi au creat un adevărat sistem, existând o practică generalizată prin care obținerea permisului de conducere în Suceava era condiționată de primirea de bani sau alte foloase.

Astfel, Mihai Martin, din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Suceava, se ocupa de scurgerea constantă a unor informații nedestinate publicității în posesia cărora intra în virtutea funcției pe care o ocupă, către Radu Ionuț Obreja, ofițer de poliție cu funcție de conducere în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCÎV Suceava. Acesta era, la rândul său, exponentul unei grupări infracționale constituită din lucrători care își desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții.

Acești lucrători se ocupau unor infracțiunile de corupție, care generau venituri ilicite importante. Practic, aceștia condiționau promovarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere (atât cel practic, cât și cel teoretic), de către persoanele interesate, contra unor sume de bani remise cu titlu de mită.

În acest sens, lucrătorii din cadrul SPCRPCÎV Suceava condiționau prin intermediul instructorilor și a administratorilor școlilor de șoferi unde erau înscriși pentru cursuri cei care doreau pemrisul de conducere.

În probatoriu se arată că informațiile care au făcut obiectul divulgărilor de către ofițerul anticorupție și pentru care acesta din urmă a întreprins eforturi pentru a le afla se referă la anchetele penale aflate în desfășurare la nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, având ca obiect activitatea infracțională de corupție desfășurată la nivelul SPCRPCÎV Suceava (date referitoare la autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică, la autorizarea unor investigatori cu identitate acoperită, stadiul cercetărilor etc.), precum și la conținutul unor sesizări primite la nivelul Serviciului Județean Anticorupție Suceava sau iminența organizării de către organele de urmărire penală a unor acțiuni de constare în flagrant a unor infracțiuni de corupție, care ar fi putut periclita activitatea infracțională de corupție desfășurată la nivelul SPCRPCÎV Suceava.

Divulgarea acestor informații nedestinate publicității de către ofițerul de poliție Mihai Martin din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Suceava, denumit conspirativ „LANȚURILE” de către șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCÎV Suceava, Radu Ionuț Obreja, a urmărit, arată anchetatori, vulnerabilizarea și compromiterea unei anchete de amploare aflate în desfășurare, scopul fiind atât acela al obținerii de foloase materiale necuvenite de către ofițerul de poliție menționat.

Acesta ar fi primit la schimb un autoturism de teren, cât și asigurarea protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul SPCRPCÎV Suceava, generatoare de venituri ilicite importante, lucrătorii din cadrul acestei instituții devenind proprietarii unor autoturisme de lux, case de vacanță, apartamente pe litoralul românesc și alte imobile de mare valoare.

Practic, toți cei care participau la aceste infracțiuni aveau un nivel de trai cu mult peste cel care poate fi justificat din veniturile dobândite legal.

Oamenii legi au obținut probe care demonstrează s-a încercat compromiterea anchetei DNA, după e s-a aflat de existența unor investigatori sub acoperire. Practic, urmărire penală în cauză a fost mult îngreunată, din cauza faptului că persoanele vizate de cercetări, cunoscând că au fost autorizați investigatori sub acoperire pentru efectuarea unor activități la școlile de șoferi, au verificat domiciliul declarat al unuia dintre investigatori și s-au avertizat reciproc să fie precauți în interacțiunea cu acesta, protejându-și astfel activitatea infracțională desfășurată.

De asemenea, au fost surprinse două momente în care ofițerul de poliție Mihai Martin a abordat, în mod separat și în lipsa altor persoane, doi colegi de-ai săi care au fost delegați să desfășoare activități în dosarul penal deschis de DNA Suceava, încercând să afle detalii cu privire la măsurile autorizate în cauză.

Tot cu această ocazie, a rezultat faptul că abordarea de către ofițerul de poliție Mihail Martin a colegilor săi care au fost delegați să desfășoare activități în dosarul penal în care se efectuează cercetări cu privire la activitatea infracțională de corupție desfășurată la Compartimentul Înmatricularea și Evidența Vehiculelor din cadrul SPCRPCÎV Suceava a avut loc în contextul protecției pe care ofițerul de poliție i-o acorda lui Obreja.

Totodată, a fost surprins un alt moment în care ofițerul de poliție Mihai Martin încerca să afle, sub aparența unei simple discuții colegiale, de la ofițerul de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție, care fusese delegat să efectueze activități procedurale, detalii cu privire la măsurile de supraveghere tehnică care se efectuau în acea cauză (dacă mai sunt mandate de supraveghere tehnică în curs, dacă tehnica funcționează la parametri normali, când se preconizează o acțiune).

Demersul ofițerului de poliție ar fi făcut parte din același tipar al culegerii de informații care prezintă interes pentru acordarea protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată de ofițerul de poliție Radu Ionuț Obreja.

De asemenea, în 14 septembrie, la ora 09.42, o persoană a sunat la linia verde anticorupție 0800.806.806, gestionată de Direcția Generală Anticorupție, și, fără a-și declina identitatea, motivând că îi este frică, i-a comunicat operatorului că un prieten de-al său, care urma să susțină proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere în ziua următoare, i-a dat sau urmează să-i dea patronului de la școala de șoferi suma de 300 de euro pentru a-i facilita promovarea probei practice din data de 15 septembrie 2020, intervenind pe lângă polițiștii din cadrul SRPCIV Suceava

Pentru justificarea apelului, acesta a motivat operatorului că este deranjat de faptul că persoane care nu știu să conducă, obțin permisul de conducere.

Urmare a divulgării acestor informații obținute în virtutea funcției pe care o ocupă, de către ofițerul de poliție Mihai Martin către șeful Compartimentului regim permise de conducere și examinări, Radu Ionuț Obeja, acesta din urmă l-a avertizat pe cel care avea rol esențial în activitatea infracțională de corupție derulată în mod constant la nivelul SPCRPCÎV Suceava și astfel s-a făcut legătura cu un cursant care urma să susțină proba practică a examenului de obținere a permisului de conducere la data de 15 septembrie, iar în continuare a efectuat demersurile în vederea restituirii către acesta din urmă a sumelor de bani primite cu titlu de mită pentru agentul examinator, comunicându-i cursantului că a fost denunțat de un „dușman de al său” și avertizându-l să aibă grijă ce vorbește, întrucât „îi e ascultat telefonul”.

În paralel, ofițerul de poliție Radu Ionuț Obreja l-a avertizat, cu privire la aceleași aspecte și pe agentul planificat să-l examineze pe cursantul, pentru care era destinată suma de bani oferită de candidat cu titlu de mită, instruindu-l să-l declare respins într-o manieră categorică, de natură a înlătura orice suspiciuni cu privire la persoana examinatorului. Un pretext oferit cu titlu de exemplu de Obreja era nerespectarea semnificației culorii roșie a semaforului.

Din verificările efectuate de anchetatori a rezultat că Radu Ionuț Obreja, fiind avertizat de către ofițerul de poliție Mihai Martin despre apelul la TELVERDE, a interogat fără drept baza informatizată de date a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru afla datele de identitate ale candidatului vizat de apelul telefonic, iar pentru a da aparența de legalitate a demersului a menționat motivul interogării ca fiind „generare programator” .

În schimbul protecției oferite, ofițerul de poliție Mihai Martin, din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava i-a solicitat numitului Radu Ionuț Obreja un autoturism de teren cu titlu de mită, solicitarea fiind acceptată de Obreja.

În perioada următoare, Martin a făcut demersuri pentru dotarea autoturismului de teren marca Suzuki Grand Vitara, primit cu titlu de mită de la ofițerul de poliție și, ulterior, oferit cu titlu gratuit unei alte persoane,.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a lui Mihai Martin și Radu Ionuț Obreja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.