DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Gata cu dietele! Medicii din SUA trec copiii cu obezitate pe pastile de slăbit

The Daily Guardian
obezitate infantila

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a recomandat luni folosirea medicamentelor pentru slăbit la copii cu vârste peste 12 ani pentru tratamentul obezităţii, fenomen care afectează circa 14,4 milioane de copii şi adolescenţi din Statele Unite şi care poate duce la probleme de sănătate grave, informează Reuters.

Noile reglementări - primele după mai bine de un deceniu - pun accentul pe tratarea obezităţii şi nu pe prevenţie.

''Cred că este important întrucât există o serie de neclarităţi în ceea ce priveşte cauzele exacte ale obezităţii şi există şi unele prejudecăţi neintenţionate, propagate chiar de persoane din domeniul medical în ceea ce priveşte obezitatea infantilă'', a precizat Marc Michalsky, medic în cadrul Spitalului pediatric Nationwide din Columbus, Ohio, unul dintre autorii recomandărilor.

Grupul de experţi a spus că terapii precum pilulele pentru slăbit Orlistat, semaglutida de la Novo Nordisk - un tratament injectabil contra diabetului reconvertit în medicament pentru slăbit sub denumirea comercială Wegovy -, precum şi mai vechiul medicament generic pentru diabet Metformin ar putea fi administrate în completarea schimbărilor de comportament sanitar şi stilul de viaţă.

Metformin a fost utilizat fără autorizare oficială pentru scăderea în greutate la copii. Dintre cele 27 de studii clinice randomizate pentru Metformin în cazul pierderii în greutate la copii analizate de autorii recomandărilor, 74% au demonstrat unele efecte pozitive ale acestui medicament.

''În special copiii care prezintă comorbidităţi mai urgente şi care le pot pune viaţa în pericol, cei care sunt mai mari ca vârstă şi cei afectaţi de o obezitate mai severă ar putea necesita opţiuni terapeutice suplimentare'', a spus grupul.

Pragul pentru obezitate pediatrică este un indice de masă corporală (BMI) - raportul dintre greutate şi înălţime - mai mare decât percentila 95 pentru copiii de aceeaşi vârstă şi gen. Obezitatea severă este definită ca un BMI cu 20% mai mare decât percentila 95.

Orlistat, produs de GlaxoSmithKline, este autorizat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) în vederea tratamentului de lungă durată al obezităţii la copii de peste 12 ani. Fentermină, un inhibator al poftei de mâncare, este aprobat pentru persoane de peste 16 ani.

Wegovy a obţinut luna trecută autorizarea în Statele Unite pentru controlul cronic al greutăţii la copii cu vârsta peste 12 ani. FDA a aprobat de asemenea medicamentul pentru diabet Saxenda (liraglutidă), produs de Novo Nordisk, în tratamentul obezităţii la adolescenţii cu vârsta peste 12 ani.

FDA a aprobat de asemenea o indicaţie suplimentară pentru Qsymia (capsule de fentermină şi topiramat cu eliberare prelungită) produs de Vivus pentru managementul cronic al greutăţii în cazul pacienţilor obezi cu vârsta peste 12 ani.

Comisia care a redactat recomandările a notat că multe dintre studiile pe care le-a revizuit exclud copiii cu probleme de sănătate mintală, cu limitări în ceea ce priveşte activitatea fizică sau pentru folosirea anumitor medicamente.

''În practica clinică, aceşti copii au deseori cea mai mare nevoie de sprijin în combaterea obezităţii'', au precizat autorii.

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, AAP a spus că nu există suficiente dovezi până la acest moment pentru a recomanda utilizarea acestor tratamente.

Sunt incluse şi recomandări pentru diagnosticarea anuală a obezităţii la copii cu vârsta peste 6 ani prin verificări ale BMI şi practici precum interviurile motivaţionale.

Chirurgia metabolică şi bariatrică este de asemenea recomandată ca tratament pentru grupa de adolescenţi cu obezitate extremă.

Consilierea intensivă a copiilor şi părinţilor asupra comportamentelor şi stilului de viaţă sănătos pe o perioadă de trei până la 12 luni este un tratament efectiv pentru obezitatea infantilă, dar este ''dificil de oferit şi nu are o valabilitate universală'', a mai precizat AAP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.