Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa, lovită de războiul din Ucraina: Fluxul de gaze rusești spre UE se oprește într-o stație prin care trec o treime din livrările zilnice

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Operatorul ucrainean de gaze GTS a declarat că fluxurile de gaze rusești către Europa printr-un punct de intrare cheie se vor opri începând de miercuri, deoarece forțele de ocupație vor întrerupe operațiunile, o măsură care ar putea reduce livrările către Europa.

Operatorul sistemului de transport de gaze din Ucraina a declarat că nu mai poate accepta tranzitul de gaze rusești prin Sokhranivka începând cu ora locală 7 dimineața, potrivit unei declarații de pe site-ul său. Este încă posibil ca gazele să fie redirecționate printr-un alt punct de intrare cheie, permițând astfel îndeplinirea contractelor europene, deși nu este clar cine este responsabil pentru luarea acestei decizii, notează Bloomberg.

Ucraina a avertizat deja Rusia că acțiunile trupelor și ocupanților săi din regiunea Luhansk ar putea ajunge să întrerupă aproximativ o treime din gazul pe care națiunea est-europeană îl tranzitează către Europa. Acțiunile forțelor rusești au generat nesiguranța sistemului de transport ucrainean, ceea ce a determinat rețeaua să declare închiderea forțată a tranzitului prin Sokhranivka.

"Compania a informat în repetate rânduri Gazprom cu privire la amenințările la adresa tranzitului din cauza acțiunilor forțelor de ocupație controlate de Rusia și a cerut încetarea interferențelor în funcționarea instalațiilor, dar aceste apeluri au fost ignorate", a declarat rețeaua. Compania rusă Gazprom nu a comentat imediat.

Prețurile europene la gaze au crescut cu până la 8,1%, inversând pierderile anterioare. Prețurile s-au relaxat apoi și s-au tranzacționat cu 4,1% mai sus, la 97,63 euro pe megawatt-oră, la ora 17:16 la Amsterdam.

Sokhranivka și Sudzha sunt două puncte de intrare cheie la granița dintre Rusia și Ucraina, care primesc fluxuri de la Gazprom PJSC pentru tranzit către Europa. Marți, 27% din fluxuri au trecut prin Sokhranivka, iar restul prin Sudzha.

Comercianții europeni de gaze naturale rămân pe val, chiar dacă prețurile s-au relaxat în ultima vreme datorită fluxului constant de încărcături de gaze naturale lichefiate care sosesc în regiune și a vremii calde. Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 40% din cererea de gaz a Uniunii Europene, iar aproximativ o treime din această cantitate a tranzitat prin Ucraina, ceea ce face din această țară un element esențial pentru securitatea energetică a continentului.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.