Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom a refuzat să rezerve capacitate suplimentară pentru gazele livrate Europei, în pofida asigurărilor Kremlinului

Gazprom
Gazprom

Gazprom a refuzat la licitaţiile de marţi să rezerve capacitate suplimentară pentru a livra Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce ar fi atenuat creşterea preţurilor, pe o piaţă îngrijorată de intenţiile Moscovei, transmite Reuters.

Kremlinul a dat asigurări că Rusia îşi menţine angajamentul de a începe să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale Europei, după ce va umple depozitele interne, în linie cu indicaţiile de săptămâna trecută ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Dar Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru tranzitarea gazelor via Ucraina şi Polonia către Europa pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, un semn că nu intenţionează să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale, cel puţin prin cele două rute.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a crescut luni cu 15%, la 74,35 euro pentru un Megawatt oră, după ce vineri înregistraseră un declin de 16%, în urma cererii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, adresată Gazprom, de a majora livrările de gaze spre Uniunea Europeană. În pofida scăderilor recente, cotaţiile la gaze sunt totuşi de trei ori mai mari comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni.

Anterior, oficialii Gazprom declaraseră că o cantitate mai mare de gaze naturale ar putea veni prin controversatul gazoduct Nord Stream 2, care are o capacitate anuală de 55 miliarde metri cubi (bcm), după ce Germania îşi dă acordul.

"Probabil Gazprom se bazează că va primi în curând aprobarea pentru Nord Stream 2 şi nu vrea să-şi asume obligaţii suplimentare, după ce ruta de tranzit Ucraina şi gazoductul Yamal-Europe vor fi probabil folosite ca rute de echilibrare după ce Nord Stream 2 devine operaţional," a apreciat Dmitry Marinchenko, director în cadrul Fitch, potrivit Agerpres.ro.

Sâmbătă, Gazprom a dat asigurări că îndeplineşte deplin solicitările clienţilor săi din Europa, iar "fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor".

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonului de iarnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.