Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom acuză Ucraina că fură din gazul destinat Republicii Moldova - Dacă situația persistă, livrările vor fi diminuate

ziare.com
moldova gazprom

Gazprom a înregistrat o "interceptare" a gazului rusesc în Ucraina, care ar fi trebuit să fie livrat în Moldova, și va începe să taie livrările de gaz pentru tranzitul prin Ucraina din 28 noiembrie, dacă dezechilibrul de tranzit persistă, se arată într-o postare pe canalul oficial de Telegram al companiei.

"Gazprom a înregistrat interceptarea în Ucraina a gazului rusesc destinat livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu compania Moldovagaz. Volumul de gaz furnizat de Gazprom către GIS Sudja pentru tranzitul către Moldova prin teritoriul ucrainean depășește volumul fizic transmis la frontiera moldo-ucraineană. La 21 noiembrie, Moldovagaz a plătit Gazprom pentru o parte din livrările sale din noiembrie, în conformitate cu contractul. Volumul de gaz rusesc livrat efectiv, pentru care nu se plătește pentru livrările curente din noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul cumulat cumulat al decontărilor pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz", a precizat acesta.

"În cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, Gazprom va începe să reducă alimentarea cu gaze a stației de măsurare a gazelor Suja pentru tranzitul prin Ucraina la 28 noiembrie, ora 10:00", a subliniat holdingul.

Anterior, Gazprom a anunțat că livrează gaze în Europa prin tranzit prin Ucraina în cantitate de 42,9 milioane de metri cubi pe zi prin stația de măsurare a gazelor din GIS Sudzha. Cererea de pompare prin Sohranivka a fost respinsă de partea ucraineană.

În ajun, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că în decembrie republica va continua să importe gaze rusești în volume comparabile cu cele din octombrie.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% volumul zilnic de livrări de gaze către Republica Moldova - până la 5,7 milioane de metri cubi - în timp ce necesarul republicii este de 8,06 milioane de metri cubi. Compania rusă a explicat acest lucru prin probleme tehnice legate de limitarea tranzitului prin Ucraina. În noiembrie, deficitul de aprovizionare cu gaze al Moldovei a crescut la 50%. În această situație, republica a redus consumul de gaze și a redus, de asemenea, livrările de gaze către regiunea transnistreană, unde a fost nevoită să închidă majoritatea întreprinderilor industriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.