Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom are vești bune și pentru România: Ce ofertă de nerefuzat i-a făcut Ucrainei

gazprom

Gazprom poate confirma oferta sa pentru livrări directe cu un discount de 25% Ucrainei, în timpul convorbirilor trilaterale referitoare la gazele naturale, a declarat şeful companiei ruse, Alexei Miller, la o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, conform site-ului preşedinţiei ruse, informează agenţia ucraineană de presă 112.UA, potrivit Agerpres.

Miller a explicat că problema prioritară va fi furnizarea gazului rusesc direct către Ucraina. În acelaşi timp, Putin a scos în evidenţă necesitatea unui contract de tranzit prin sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS).

"În cazul finalizării unui acord direct de furnizare cu Gazprom, preţul gazelor naturale pentru consumatorul final din Ucraina ar putea fi cu 25% mai scăzut decât actualul nivel", a declarat Miller.

itește și: Denise Rifai mitraliază USR-PLUS: ‘Nu e cazul să facem circ politic continuu și gratuit’

Contractele privind tranzitul şi furnizarea gazelor încheiate în urmă cu zece ani între Rusia şi Ucraina expiră la finele lui 2019. Conform acestor acorduri, Kievul beneficiază de un discount de 20% la preţul mediu european, în timp ce Ucraina s-a angajat să menţină rata de tranzit la 1,70 dolari per 100 km. Prin urmare, Kievul consideră preţul incorect şi a refuzat să achiziţioneze gaze ruseşti. Disputa contractuală dintre Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz este în derulare din 2014.

Discuţiile trilaterale între Comisia Europeană, Ucraina şi Rusia privind tranzitul şi furnizarea gazelor ruseşti prin Ucraina către UE vor avea loc în 19 septembrie la Bruxelles, a anunţat pe Twitter corespondentul Radio Libertatea, Rikard Jozwiak, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Citește și: Lovitură pentru polițiști! Ordinul ministrului de Interne a fost publicat în Monitorul Oficial

Gazprom furnizează o treime din gazele naturale consumate în Europa şi chiar dacă partea sa din piaţa europeană a avut tendinţa să crească în ultimii ani, grupul rus trebuie să facă faţă concurenţei venite din partea gazelor naturale lichefiate.

Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom spre ţările europene şi Turcia au atins un nivel record de 202 miliarde metri cubi, chiar dacă Comisia Europeană a cerut statelor membre UE să îşi reducă dependenţa de Rusia. Vânzările de gaze spre Europa au fost responsabile pentru aproape 70% din veniturile realizate de Gazprom. Cota Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa a atins un nivel record de 36,7% anul trecut, de la un nivel de 34,7% în 2017.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.