Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom dă noi detalii despre defecțiunile la Nord Stream: Risc de incendiu sau explozie dacă se reia furnizarea de gaze către Europa

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Gazprom publică noi informații despre natura defecțiunilor găsite la singura turbină Nord Stream funcțională: acestea riscă să provoace incendii și explozii, pune în pericol siguranța întregii instalații de producție a stației de comprimare Portovaya, transmite agenția rusă Interfax.

Gazprom raportează că, la 2 septembrie 2022, Rostekhnadzor a emis un avertisment către companie după ce a descoperit o scurgere de ulei la unitatea de compresor de gaz nr. 24.

Compania reamintește că o astfel de scurgere a fost înregistrată anterior, în special, la unitatea de compresor de gaz nr. 14, a progresat și a avut un caracter mai extins. Prezența unei astfel de defecțiuni la mai multe unități indică consistența acesteia. Prin decizia Rostekhnadzor, GPU nr. 14 a fost scos din funcțiune.

Comentariul companiei subliniază faptul că funcționarea în continuare a GPU nr. 24 fără eliminarea defectelor identificate creează un risc de incendiu sau explozie.

În timpul întreținerii de rutină din iulie 2022, scurgerea de ulei indicată nu a fost detectată, fapt confirmat de certificatul corespunzător semnat de reprezentanții Siemens care au efectuat lucrările de service.

Gazprom notează că funcționarea acestei unități de compresoare de gaz cu defecțiunile identificate contravine în mod direct cerințelor legislației rusești.

La stația de comprimare Portovaya, de unde gazul este trimis către Nord Stream, sunt instalate motoare Rolls-Royce, a căror activitate în domeniul turbinelor cu gaz a fost transferată către Siemens. Din decembrie 2021, motorul Siemens a fost supus unei revizii periodice la uzina din Montreal și urma să se întoarcă în luna mai. Motorul a fost întârziat în Canada din cauza sancțiunilor împotriva Gazprom.

La cererea Germaniei, Canada a emis permise pentru exportul de turbine de pe teritoriul său, dar acestea nu sunt conforme cu contractul dintre Gazprom și Siemens. Permisul a fost emis către Siemens Energy Canada Limited, cu care grupul nu are nicio relație contractuală. Motorul a fost trimis din Canada nu în Rusia, ci în Germania. Dacă este livrat în Federația Rusă după Germania, acest lucru poate fi interpretat ca o încălcare a sancțiunilor canadiene. Odată ajuns în Europa, motorul a intrat sub incidența sancțiunilor UE - Regulamentul UE 833/2014 interzice furnizarea de motoare de turbine cu gaz către Federația Rusă.

Singurul motor SP1 funcțional a fost oprit la 31 august pentru întreținere periodică. În timpul inspecției, a fost descoperită o scurgere de ulei, iar Rostekhnadzor a interzis continuarea funcționării conductei de gaz până la eliminarea "încălcărilor grave constatate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.