Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom nu confirmă că a oprit livrările de gaze spre Polonia, dar fluxul prin gazoductul Yamal-Europa s-a oprit

conducta Yamal

Gazprom nu confirmă informația potrivit căreia furnizarea de gaze rusești către Polonia a fost deja oprită, a declarat reporterilor reprezentantul oficial al holdingului, Serghei Kupriyanov, citat de agenția rusă de stat TASS.

În același timp, Gazprom a subliniat că "astăzi Polonia este obligată să plătească pentru livrările de gaze în conformitate cu noua procedură de plată".

Anterior, portalul polonez Onet, citând date neoficiale din cercurile guvernamentale și din compania energetică PGNiG , a relatat că Rusia a suspendat livrările de gaze către Polonia în cadrul contractului Yamal. Potrivit portalului, a fost înființat un sediu de criză la Ministerul Afacerilor Climatice. Oficial, suspendarea livrărilor nu este raportată, o notificare în acest sens ar trebui să fie primită în decurs de o zi.

Potrivit Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze, fluxul fizic de gaz rusesc prin stația de măsurare a gazului Kondratki, situată la granița dintre Belarus și Polonia, s-a oprit în noaptea de 26 aprilie. În același timp, o situație similară a fost observată în noaptea de 24 aprilie.

Potrivit operatorului rețelei poloneze de gazoducte Gaz-System, fluxul de gaz rusesc prin gazoductul Yamal-Europa prin stația Kondratki, începând cu 25 aprilie, a scăzut cu 75% față de 21 aprilie.

Gazele naturale sunt furnizate din Rusia către Polonia în baza contractului Yamal din 1996. Acesta prevede furnizarea a aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, cantitatea minimă anuală prevăzută în contract fiind de 8,7 miliarde de metri cubi. În 2021, potrivit Serviciului Federal Vamal rus, livrările de gaze rusești către Polonia au crescut cu 9,4%, ajungând la 10,58 miliarde de metri cubi.

Acordul se încheie la sfârșitul anului 2022, iar autoritățile republicii au anunțat în urmă cu câțiva ani că țara nu îl va reînnoi. Anual, Polonia folosește aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze. Varșovia spune că a găsit o modalitate de a scăpa de gazul rusesc prin cumpărarea de gaz natural lichefiat din Statele Unite și Qatar, precum și prin furnizarea de gaz din platoul norvegian.

La 31 martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care, începând cu 1 aprilie, stabilește o nouă procedură de plată a livrărilor de gaz rusesc de către cumpărătorii din țările neprietenoase. Acum, astfel de state trebuie să transfere fonduri în valută la Gazprombank, care va cumpăra ruble pe bursele de valori și le va transfera în conturile speciale în ruble ale importatorilor. Polonia se află pe lista țărilor neprietenoase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.