Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazul natural lichefiat are un viitor lung, deoarece clienții caută securitatea energetică

energynews.pro
gaze gnl

Cel mai mare eveniment din 2022 a fost invadarea Ucrainei de către forțele armate ale lui Putin, iar unul dintre cele mai mari efecte secundare economice a fost accelerarea căutării securității energetice, anunță hellenicshippingnews.com.

Sancțiunile au avut un impact semnificativ. Deschiderea conductei Nordstream 2, destinată aprovizionării Europei de Vest direct din Rusia, a fost amânată, iar națiunile europene au început o căutare urgentă pentru a-și procura energie de la alți furnizori. Qatarul este poziționat perfect. Cu rezervele sale de gaze naturale North Field, are a treia rezerve cunoscute ca marime din lume, după Iran și Rusia. Investiția sa în dezvoltarea gazelor naturale lichide (GNL) în anii 1990 dă roade considerabile. Qatar a semnat contracte de aprovizionare pe termen lung cu Sinopec din China, cu 27 de ani cel mai lung astfel de contract de până acum; si cu Germania (15 ani). În decembrie anul trecut, Germania a deschis primul său terminal specializat de GNL, construit în timp record.

Petrolul și gazele sunt adesea clasificate ca exporturi de mărfuri, dar în cazul GNL este un produs mai sofisticat decât țițeiul. Lichefierea gazului, astfel încât să poată fi transportat în siguranță pe mare, implică o inginerie avansată, în timp ce numai facilitățile specializate pot gestiona procesul invers în portul de destinație, înainte ca produsul să fie transportat la case și întreprinderi prin conducte.

Când investițiile din Qatar au început în anii 1990, a fost o întreprindere considerabilă, care a necesitat parteneriate cu marile companii petroliere pentru a oferi un nivel avansat de expertiză. La acea vreme, compania petrolieră în calitate de partener a fost capabilă să negocieze condiții mai bune în schimbul expertizei sale, dar pe măsură ce Qatar și-a dezvoltat expertiza și pariul GNL s-a dovedit a fi de succes, aceste parteneriate s-audiminuat. Este mai degrabă un produs premium cu valoare adăugată semnificativă decât o simplă marfă, iar o proporție din ce în ce mai mare a profiturilor este reținută de Qatar.

Pe lângă tulburările geopolitice care s-au agravat în 2022, există și alte caracteristici care au contribuit la creșterea cererii globale de GNL. Deși este un combustibil fosil, iar marile corporații și guvernele se angajează să respecte obiectivele Net Zero pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, GNL este mai curat decât petrolul sau gazul, așa că este bine poziționat ca combustibil de tranziție. În Europa, în timp ce consumul total de gaze naturale a scăzut în 2022, proporția absorbită de GNL a crescut brusc, cu 65% în primele opt luni ale anului, pe măsură ce livrările din Rusia au scăzut.

Statele și companiile acordă prioritate securității energetice, precum și reducerii emisiilor. În timp ce disponibilitatea și rentabilitatea multor tipuri de energie regenerabilă se îmbunătățesc, este întotdeauna un risc să se bazeze excesiv pe una sau două, sau chiar trei, surse de energie pentru generarea de energie electrică. Este mai înțelept să aveți cinci sau șase surse, inclusiv unele care nu sunt afectate de vreme. Vântul nu bate întotdeauna și soarele nu strălucește întotdeauna. Energia hidroelectrică a fost grav afectată de seceta din emisfera nordică în 2022.

Securitatea este o prioritate strategică, adesea mai importantă decât prețurile, care tind să fie volatile și imprevizibile. În octombrie, Banca Mondială a estimat că prețurile petrolului și gazelor vor scădea probabil în 2023 față de maximele relative din 2022, afectate de conflictul din Ucraina. Dar, până în 2024, prețurile cărbunelui și gazelor naturale vor fi probabil dublu față de media din ultimii cinci ani.

Dezvoltarea expertizei în GNL s-a dovedit a fi o investiție inteligentă pentru Qatar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.