Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazul rusesc ajunge la Shanghai - Tunelul care subtraversează râul Yangtze a fost finalizat

Un proiect cheie de construcție a gazoductului de gaze naturale China-Rusia de pe ruta estică a fost finalizat sâmbătă. Acesta va permite gazului rusesc să traverseze râul Yangtze pentru a ajunge la Shanghai, punând bazele pentru finalizarea completă a proiectului istoric de cooperare energetică China-Rusia.

Tunelul care subtraversează râul Yangtze, un proiect de control cheie al gazoductului, a fost finalizat după 28 de luni de construcție, potrivit PipeChina. Tunelul are o lungime de 10,226 kilometri și este proiectat cu trei conducte de gaze naturale cu un diametru de 1.422 de milimetri fiecare, potrivit rapoartelor mass-media.

Prin adoptarea unor măsuri de protecție a mediului, cum ar fi un scut echilibrat noroi-apă și transportul sigilat al deșeurilor, constructorii proiectului au depus toate eforturile pentru a proteja zona umedă de pe maluri și ecologia râului Yangtze.

Finalizarea proiectului se apropie cu un pas de punerea în funcțiune completă a gazoductului China-Rusia de pe ruta estică și contribuie la asigurarea aprovizionării cu energie a Chinei, pe fondul creșterii prețurilor la nivel mondial, a declarat duminică Lin Boqiang, directorul Centrului chinez de cercetare în domeniul economiei energetice de la Universitatea Xiamen, pentru Global Times.

Întregul gazoduct este programat să furnizeze Chinei 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești pe an începând cu 2024, în cadrul unui contract pe 30 de ani în valoare de 400 de miliarde de dolari, conform unui acord semnat între China National Petroleum Corp și gigantul rus Gazprom în mai 2014, potrivit agenției de presă Xinhua.

Tunelul Yangtze este cheia gazoductului de gaze naturale de pe ruta estică, care ar trebui să fie finalizat și pus în funcțiune în 2025, potrivit presei. Gazoductul complet se întinde pe mai mult de 8.000 de kilometri, cu o secțiune de 3.000 de kilometri în Rusia și o porțiune de 5.111 kilometri în China.

Secțiunea nordică, de la Heihe, provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, până la Changling, în provincia Jilin din nord-estul Chinei, a fost dată în folosință în 2019. Secțiunea de mijloc, de la Changling la Yongqing, în provincia Hebei din nordul Chinei, a devenit operațională în 2020.

"Proiectul oferă un exemplu de succes al beneficiilor reciproce și al cooperării internaționale reciproc avantajoase și combină avantajele resurselor abundente ale Rusiei cu piața vastă a Chinei", a declarat Lin. Lin a precizat că, în contextul crizei din Ucraina și al eforturilor Chinei de a optimiza structura consumului de energie a țării, ar trebui să existe oportunități mai mari pentru cooperarea China-Rusia în viitor.

Marți, vicepremierul chinez Han Zheng a făcut apel la o cooperare mai profundă în domeniul energiei între China și Rusia, în cadrul ceremoniei de deschidere a celui de-al patrulea Forum de afaceri în domeniul energiei China-Rusia.

China și Rusia ar trebui să promoveze un parteneriat de cooperare energetică mai strâns și să contribuie mai mult la îmbunătățirea bunăstării celor două popoare și la promovarea securității energetice globale și a dezvoltării durabile, a declarat Han.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.