Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gelu Diaconu, avertisment îngrijorător dacă Guvernul nu reduce cheltuielile bugetare: 'o criză a finanţelor publice la limita incapaciăţii de plată'

gelu diaconu sef anaf

Dacă guvernanţii vor fi doar preocupaţi de statistica victimelor coronavirusului şi nu vor lua măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, aşteptaţi-vă la scenariul cel mai rău, este avertismentul lansat de Gelu Diaconu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF). Conform execuţiei publicate de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar pe care l-am înregistrat în primul trimestru se ridică la 18,06 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB.

Documentul ministerului de resort arată: "Creşterea deficitul bugetar aferent primului trimestru al anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut este explicată în principal de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă (7,7 miliarde lei) şi de restituirile suplimentare de TVAde 3,17 miliarde lei pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat. De asemenea, pe partea de cheltuieli, creşterea cheltuielilor de investiţii cu aproximativ 1 miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi avansurile ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic în sumă de aproximativ 1 miliard de lei au contribuit la majorarea deficitului".

Una caldă, alta rece - Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Gelu Diaconu remarcă prezentarea corectă, suficient de detaliată a evoluţiei indicatorilor bugetari: "De asemenea, creşterea sumei de TVA rambursată arată că oficialii MFP au înţeles ca această sumă este cuvenită legal mediului economic şi nu pentru a fi folosită la „coafarea” deficitului".

Semnalul este unul aproape dramatic: dinamica cheltuielilor bugetare, pe toate componentele, este accelerat crescătoare, în timp ce veniturile înregistrează scăderi catastrofale în luna martie, apreciază specialistul, adăugând că, acest lucru în condiţiile în care perioada raportată acoperă doar două săptămâni din situaţia de urgenţă.

"Dacă guvernanţii vor fi doar preocupaţi de statistica victimelor coronavirusului şi nu vor lua măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, aşteptaţi-vă la scenariul cel mai rău: o criză a finanţelor publice la limita incapaciăţii de plată. Pentru că deficitului bugetar va fi finanţabil la costuri uriaşe (în absenţa FMI), atât timp cât costul salariilor şi pensiilor va consuma în integralitatea lor veniturile fiscale", a declarat Gelu Diaconu pentru ziarul „Bursa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.