Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gelu Diaconu, fost șef ANAF, îl torpilează pe Florin Cîțu: 'Mistifică realitatea în mod deliberat chiar mai grosier decât o făcea PSD-ul'

gelu diaconu sef anaf

Gelu Diaconu, fost șef ANAF, reacționează virulent după comunicatul transmis de Ministerul Finanțelor privind execuția bugetară pe luna ianuarie. În ianuarie 2020, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB). În ianuarie 2019, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv 0,07% din PIB.

Comunicatul MFP privind execuţia bugetară pe luna ianuarie nu este altceva decât o fanfaronadă propagandistică în stilul ministrului Cîţu, menit să escamoteze o realitate îngrijorătoare, este de părere Gelu Diaconu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Diaconu a declarat pentru ziarul „Bursa”: "Domnul Cîţu înregistrează cu adevărat prima faptă măreaţă în mandatul său, o premieră istorică, adică prima lună ianuarie cu deficit din ultimii ani de la criză încoace. Aceasta arată că programarea bugetară a fost incorectă şi exagerat de optimistă.

Mai grav este faptul că, în pofida comparaţiei cu ianuarie 2019, agenţii economici care aveau TVA de rambursat în perioada 06 decembrie 2019 -31 ianuarie 2020 nu au primit niciun leu din sumele cuvenite. Dacă s-ar fi făcut încă două selecţii pentru deconturile de TVA de rambursat aferente lunii decembrie şi ianuarie situaţia deficitului ar fi fost catastrofală pentru această perioadă a anului".

Operaţiunea SILENCER 2020 - Mascații intră la rupere la traficanții de arme! Percheziții în București și Argeș în colaborare cu Poliția germană

Printre altele, comunicatul MFP precizează: "Veniturile bugetului general consolidat au crescut, în ianuarie 2020, cu aproape 7% faţă de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei. Încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacţia pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-şi plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât şi pentru sumele de rambursat.

În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat".

În ceea ce priveşte creşterea "istorică" a veniturilor bugetare de 7%, Gelu Diaconu ne-a transmis: "Vă reamintesc că, la ministrul Teodorovici, în 2019, creşterea faţă de anul anterior a fost de 15,1%, adică dublă! Atunci, creşterile faţă de ianuarie precedent/2018 au fost de două cifre procentuale la principalele venituri bugetare, adică la TVA 23,1%, la contribuţii 32,3% sau la accize de 38% etc.

În consecinţă, pretinsa creştere a veniturilor din prima lună a acestui an nu este altceva decât un eşec major.

În ceea ce priveşte mult lăudata triplare a cheltuielilor cu investiţiile publice, poate ne spune domnul ministru cât din această creştere se datorează cheltuielilor militare. De asemenea, poate ne mai informează guralivul ministru cu cât au crescut în volum cheltuielile cu dobânzile la datoria publică".

În acest context, fostul şef al ANAF îl acuză public pe ministrul Finanţelor că "mistifică realitatea în mod deliberat chiar mai grosier decât o făcea PSD-ul copleşit de promisiunile electorale ale găştii lui Dragnea".

"Faptul că îşi inserează o declaraţie bombastică în comunicatul MFP arată, dincolo de `măreţia` faptelor sale, un mod de gândire învechit de propagandist de partid", conchide Gelu Diaconu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.