Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

General american: Armata SUA i-a ajutat pe talibani să lupte împotriva Statului Islamic

US Army Afganistan

SUA au oferit un ajutor 'limitat' talibanilor pentru ca aceştia să lupte împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Afganistan, unul din principalele angajamente de securitate asumate de insurgenţii afgani în acordul de pace încheiat la 29 februarie cu Washingtonul, a dezvăluit generalul Kenneth McKenzie, şeful comandamentului central al armatei americane, audiat marţi în Camera Reprezentanţilor din Congres, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'În ultimele luni, în estul Afganistanului i-am observat pe talibani luptând şi zdrobind o prezenţă a SI pe teren în provincia Nangarhar, şi au făcut acest lucru cu multă eficienţă', a declarat generalul McKenzie, chestionat despre situaţia de pe teren în urma semnării acordului.

Potrivit textului, insurgenţii se angajează să lupte împotriva grupărilor jihadiste de pe teritoriul ţării şi să participe la negocieri cu guvernul de la Kabul.

'A existat un sprijin foarte limitat din partea noastră', a mai spus McKenzie, dezvăluind pentru prima dată o cooperare militară între Statele Unite şi talibani, dar fără a preciza în ce a constat aceasta.

'Ei şi-au demonstrat, aşadar, capacitatea. E sângeros, dar au făcut-o, SI nu mai controlează terenul în provincia Nangarhar', a subliniat el.

În schimb, generalul McKenzie s-a declarat 'mai puţin optimist' în ce priveşte voinţa talibanilor de a lupta împotriva Al-Qaida, organizaţia jihadistă responsabilă de atentatele de la 11 septembrie 2001, pregătite cu sprijin taliban.

'Este mai puţin o chestiune de capacitate, cât una de voinţă, şi este mai puţin o chestiune de voinţă contra SI, cât împotriva Al-Qaida', a spus el.

'Nu suntem obligaţi să avem încredere în ei, nu suntem obligaţi să-i iubim, nu suntem obligaţi să credem ce spun ei. Ceea ce trebuie să facem este să-i observăm ce fac', a subliniat responsabilul militar, reamintind că o retragere totală a forţelor americane în interval de 14 luni va depinde de respectarea de către talibani a angajamentelor de securitate.

Generalul a mai afirmat că armata americană nu are pregătit deocamdată 'niciun plan militar' de retragere totală din Afganistan.

Armata SUA a început să se retragă din două baze din Afganistan. Conform acordului, numărul militarilor americani se va reduce de la 12.000 sau 13.000 la 8.600 până la începutul lunii iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.