Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalii cu studii la Moscova, încurajaţi să-şi dea demisia din armata Poloniei

Polonia

Cinci generali şi mai mulţi colonei - aproximativ un sfert din componenţa Înaltului comandament al armatei Poloniei - şi-au dat demisia după ce ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a sugerat că acei înalţi ofiţeri care şi-au făcut studiile în fosta URSS nu pot conta pe o carieră serioasă în armata naţională, a relatat joi RIA Novosti, citând postul de radio polonez RMF FM. 

Motivul oficial al acestor demisii nu a fost făcut public. Neoficial însă, cauza trecerii în rezervă ar fi dezacordul lor faţă de poziţia ministrului. 

Potrivit acestuia, cadrele militare care şi-au început serviciul înainte de 1989 şi cele care şi-au făcut studiile în fosta URSS 'nu pot conta să facă carieră' în cadrul forţelor armate naţionale, a relatat postul de radio menţionat, citând declaraţii făcute sub rezerva anonimatului de unii dintre demisionari. 

Înaltul comandament al armatei poloneze a fost înfiinţat în 2014 prin fuzionarea a patru comandamente existente la acea dată - al Trupelor de infanterie, al Aviaţiei, al Forţelor speciale şi al Marinei. 

Fost opozant comunist, Macierewicz a condus în 2006 o campanie de epurare a vechilor cadre din structura Serviciului de informaţii al armatei. 

Declaraţia sa poate fi legată de o politică de întinerire a corpului de comandă a armatei poloneze, dată fiind vârsta unor militari şcoliţi în fosta URSS, dar - la fel de bine - anticiparea unei măsuri ce urmează a fi luată din precauţie în comandamentul armatei unei ţări membre a NATO pentru a evita scurgerile de informaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.