Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalii lui Igor Dodon de la SPPS, citați la Parchetul General, ei fiind bănuiți de fals în acte publice

stiri.md
Igor Dodon

Procurorul responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat pentru Deschide.MD citarea fostului șef al SPPS și adjunctului său într-un dosar de fals în acte publice. Totuși, reprezentantul PG nu a putut să ne ofere mai multe detalii pe cazul dat.

Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, dar și fostul său adjunct, Petru Corduneanu, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți într-un dosar de fals în acte publice. Mai exact, cei doi ar fi falsificat actele prin care au primit gradele de general, susțin sursele Deschide.MD.

Potrivit materialelor cauzei, Martin și Corduneanu au falsificat procesul-verbal al ședinței SPPS din 20.01.2020. Astfel, în document au fost introduse date false privind decizia de a înainta candidatura celor doi la gradul special următor de general-maior al SPPS.

De menționat că Martin și Corduneanu au fost decorați de către fostul președinte Igor Dodon cu grade de generali în luna martie 2020.

De menționat că la moment, Iaroslav Martin figurează în calitate de învinuit într-un alt dosar. Este vorba de depășire a atribuțiilor de serviciu. Potrivit materialelor cauzei, Martin, „având calitatea de persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada anilor 2019-2020, acționând contrar prevederilor Legii cu privire la simbolurile de stat, potrivit căreia simbolurile corporative ale Serviciului de Protecție și Pază de Stat, se instituie de Președintele Republicii Moldova, în baza deciziei Comisiei Naționale de Heraldică, depășind în mod vădit cerințele speciale impuse de lege, în calitatea sa de director, a încheiat contracte cu un agent economic, prin care a procurat insigne de apartenență corporativă a ofițerului la ținuta civilă și insigne cu număr individual de identificare a ofițerului de protecție, ce nu corespund descrierii potrivit Decretului Președintele Republicii Moldova, încălcând și normele heraldice”.

Ce ține de Petru Corduneanu, acesta a fost figurant în Dosarul „7 aprilie 2009” și este considerat ca fiind om de încredere a lui Igor Dodon. El apare printre numele din rândurile socialiștilor în dosarul spălării de bani rusești prin filiera Bahamas.

Pe parcursul ultimelor ani, Dodon l-a promovat pe Corduneanu în diverse funcții administrative, precum șef adjunct al SPPS, comandant adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) și șef interimar al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. La fel, Corduneanu a deținut o perioadă și mandatul de deputat în Parlamentul R.Moldova, fiind ales pe listele PSRM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.