Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul canadian Dany Fortin: 'Misiunea NATO în Irak nu este perturbată de tensiunile SUA-Iran'

militari armata nato

Responsabilii misiunii NATO în Irak au afirmat joi, la Bruxelles, că recenta escaladare a tensiunilor între Iran şi SUA nu le afectează activităţile, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Washingtonul şi-a rechemat luna trecută diplomaţii săi neesenţiali din Irak, invocând faptul că grupurile armate irakiene pro-iraniene constituie o ameninţare "iminentă" pentru personalul său. Forţele armate germane şi olandeze au anunţat şi ele la jumătatea lui mai că şi-au suspendat până la noi ordine operaţiunile de formare militară în această ţară.

Citește și: Luptă acerbă la vârful PNL: Rareș Bogdan simte nevoia să aibă reflectoarele asupra lui.Un partid cu doi lideri înseamnă conflicte interne

Generalul canadian Dany Fortin, responsabil al misiunii NATO în Irak, de 500 de oameni, a estimat totuşi că forţele sale "au atenuat suficient ameninţarea" şi sunt capabile să-şi continue misiunea.

"Nu există nicio îndoială că există mereu un risc" dar "măsuri de protecţie" au fost instituite şi "ne putem continua activităţile", a declarat el pentru media din Bruxelles la cartierul general al NATO.

Citește și: PSD impune condiții! Cum ar putea accepta Pactul politic propus de Iohannis: Doar așa vom susține!

Misiunea NATO în Irak instruieşte forţele armate ale ţării în scopul de a evita o repetare a evenimentelor din 2014, când gruparea Stat Islamic (SI) a cucerit teritorii semnificative în Irak şi Siria.

Fortin şi-a exprimat speranţa ca misiunea să se încheie în termen de trei sau patru ani.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac:’Demisionați,vă rog! Ce ziceți, aveți curaj?’

După decenii de conflict pe teritoriul său, Irakul se află în centrul tensiunilor între SUA şi Iran.

Decizia SUA de a plasa Gardienii Revoluţiei, elita militară a regimului iranian, pe lista organizaţiilor "teroriste" şi consolidarea, la începutul lui mai, a prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu pentru a răspunde unor presupuse "ameninţări iraniene" au înveninat situaţia şi au provocat temeri de o confruntare armată, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.