Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul Dumitru Dumbravă, unul dintre cei mai CONTROVERSAȚI oameni din SRI: De la 'câmpul tactic', la trecerea în rezervă

www.profit.ro
SRI

Dumitru Dumbravă, general SRI trecut marți în rezervă, s-a remarcat în spațiul public printr-o declarație dată în aprilie 2015 publicației juridice.com, în care spunea că SRI urmăreşte în instanţă, până la soluţionare, cauzele la care a contribuit.

"Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii", spunea Dumitru Dumbravă.

Citește și Daniel Dragomir spune ce s-a întâmplat în SRI când a fost arestat: 12 ofițeri au fost mutați sau nevoiți să își dea demisia

La acel moment, Dumbrava era șef al Direcției Juridice a SRI, fiind văzut des fie la sediul DNA, fie la diferite evenimente organizate de instituții din sistemul judiciar.

Declarația generalului a fost speculată ulterior, în contextul apariției informațiilor legate de protocoalele dintre parchete și SRI, iar după trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, atenția publică a fost îndreptată asupra lui.

Între timp, Dumitru Dumbravă a fost numit de noua conducere șef al Secretariatului General al SRI.

În contextul speculațiilor legate de colaborarea nelegală dintre SRI și parchete, în principal DNA, Dumitru Dumbravă a fost chemat la Comisia de Control al SRI. Anterior, în spațiul public au apărut informații referitoare la relații apropiate ale generalului cu mai multi judecători și procurori.

"Noi îi spuneam Procurorul, că provine din procurori, el vine din sistem. În perioada de pregătire spunea să arestăm, îi ziceam <

Reprezentanții Comisiei parlamentare l-au întrebat și despre aceste aspecte, iar răspunsurile lui s-ar fi referit la existența unor întâlniri cu magistrați pentru discuții referitoare la mandate de interceptare pe siguranță națională. Comisia SRI a recomandat retragerea din funcție a lui Dumbravă, iar măsura trecerii în rezervă a venit după câteva luni.

Recent, jurnaliștii Pressone au scris că generalul Dumitru Dumbravă și-ar fi plagiat teza de doctorat.

În ianuarie 2018, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că, alături de George Maior și Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă era unul dintre ”capii Sistemului paralel de putere”.

Dumitru Dumbravă s-a născut în 1972, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Al. I. Cuza din Iași în 1996, fiind admis în magistratură. Ulterior, Dumbravă a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații, în 2014 fiind promovat la gradul de general de brigadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.