Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul supranumit 'omul Rusiei' a câștigat primul tur al prezidențialelor din Bulgaria

Rumen Radev

Candidatul opoziţiei din Bulgaria, Rumen Radev, mai favorabil Moscovei decât conservatorii aflaţi la putere la Sofia, s-a clasat duminică în fruntea scrutinului prezidenţial după primul tur care a avut loc duminică, 6 noiembrie, potrivit rezultatelor oficiale publicate luni, informează AFP.

Generalul Radev, fost comandant al forţelor aeriene, favorabil ridicării sancţiunilor europene împotriva Moscovei, a întrunit în primul tur 25,7% din voturi, în timp ce Ţeţka Ţaceva, preşedintele parlamentului de la Sofia, susţinută de premierul conservator, a obţinut 22%, a anunţat Comisia Electorală a Bulgariei, după numărarea a peste 95% din voturi.

Citește și: Iubita unui celebru cântăreț român face VIDEOCHAT cu o prietenă / VIDEO

Şeful executivului bulgar, Boiko Borisov, şi-a pus în joc mandatul duminică seara, afirmându-şi intenţia de a demisiona dacă Ţaceva va pierde al doilea tur al alegerilor, la 13 noiembrie, pentru a provoca alegeri legislative anticipate, înainte de încheierea mandatului său, prevăzută să aibă loc în 2018.

Alegerile legislative riscă să ducă la o perioadă de instabilitate în Bulgaria, potrivit analiştilor. Chiar dacă partidul GERB al premierului este dat favorit în sondaje, "alegerile anticipate vor da un parlament care va avea probleme în a forma un guvern", este de părere Boriana Dimitrova, directoarea institutului Alpha Research.

Citește și: E VIRGINĂ la 30 de ani și și-a pus silicoane: Sora Iuliei de la Abracadabra / FOTO HOT

Candidatul naţionalist Krasimir Karakacianov s-a clasat pe locul trei dintre cei 21 de candidaţi, cu 15,04% din voturi, fiind urmat de omul de afaceri Dimitar Mareşki, critic la adresa guvernului şi care a reunit 10,87%.

Cu un rezultat de 6,51%, Traiko Traikov, candidatul Blocului Reformator care participă la coaliţia guvernamentală, ar urma să o susţină pe Ţaceva în turul doi.

Citește și: Cuplurile care ascultă muzică împreună au o viață sexuală mai bună

Partidul minorităţii turce MDL, al cărui candidat, Plamen Oreşarski, a obţinut 5,87% din voturi, şi-a îndemnat duminică seara alegătorii să-l susţină pe Radev. Acesta din urmă ar urma să beneficieze şi de susţinerea a două formaţiuni de stânga, ai căror candidaţi au obţinut împreună 5,22% din voturi.

Declarând că "va garanta viitorul euro-atlantic al Bulgariei", Ţaceva i-a îndemnat pe tineri şi clasa de mijloc să o susţină împotriva "generalului roşu". "În joc este viitorul Bulgariei", a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Citește și: EXPERIMENT A ieșit goală pe stradă, dar nimeni nu și-a dat seama: Cum e posibil / VIDEO

La rândul său, generalul Radev a subliniat la radioul public că "nu a pus niciodată în discuţie orientarea euro-atlantică a Bulgariei". Amintind că este "general al NATO format în SUA", acest fost pilot de MiG a estimat, totodată, că "eurofilia nu înseamnă neapărat şi rusofobie".

Rezultatele definitive oficiale ale primului tur vor fi publicate marţi, după o a doua numărătoare a voturilor la Comisia Electorală, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ce și-a TATUAT o cunoscută afaceristă pe spate / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.