Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost capturat finanțatorul genocidului din 1994 din Rwanda: bogatul om de afaceri se ascundea în Europa

alchetron.com
Fllicien Kabuga

Unul dintre principalii acuzaţi în dosarul genocidului din Rwanda, Félicien Kabuga, considerat ''finanţatorul genocidului rwandez'', a fost arestat sâmbătă dimineaţă în apropiere de Paris, au anunţat sâmbătă Parchetul general şi Jandarmeria franceze, relatează AFP şi Reuters. Potrivit Ministerului Justiţiei francez, arestarea a fost operată de către jandarmi în jurul orei locale 07:30 (05:30 GMT).

Bogat om de afaceri de etnie hutu, Kabuga (84 de ani) era urmărit de 25 de ani de justiţia internaţională. SUA puseseră pe capul său o recompensă de 5 milioane de dolari. El locuia la Asnieres-sur-Seine, în regiunea pariziană, sub o identitate falsă, şi este acuzat în special de crearea miliţiilor Interahamwe, principala aripă armată a genocidului rwandez.

Pe numele lui Félicien Kabuga fusese emis un mandat de arestare al Mecanismului internaţional, structură din subordinea Tribunalului penal internaţional pentru Rwanda (TPIR). Arestarea lui Kabuga deschide calea aducerii sale în faţa Curţii de Apel din Paris şi ulterior a Tribunalului internaţional de la Haga.

Genocidul din Rwanda, fostă colonie belgiană, a debutat la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară din Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi.

Masacrul, soldat cu aproximativ 800.000 de morţi potrivit ONU, s-a încheiat după 100 de zile, atunci când Frontul Patriotic Rwandez (RPF), fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda şi avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.