Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba: 'Migrația este unul dintre cele mai complicate dosare. Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote'

stiripesurse.ro
George Ciamba

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a declarat, marți la Bruxelles, că România va avea, în perioada Președinției Consiliului UE, o abordare echilibrată în ceea ce privește migrația, precizând că „nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote”, relatează mediafax.

Citește și: Isărescu pune Guvern la zid: Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă. Trăsnaia ne-a luat și pe noi prin surprindere

Întrebat, într-o conferință de presă, marți la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, despre strategia României asupra pachetului privind migrația, în perioada mandatului Președinției Consiliului UE, George Ciamba a spus că țara noastră își propune o abordare echilibrată.

„Putem avea mai multe practici. Migrația este unul dintre cele mai complicate dosare. Vă asigur că vom face tot ce putem pentru a obține rezultate, dar până la urmă nu va depinde de noi, ci și de alți actori. Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote, ci încercăm să obținem un echilibru. Vom fi un partener corect și în cadrul colaborării cu PE, și cred că în acest dosar e cea mai importantă abordate”, a afirmat ministrul român delegat pentru Afaceri Europene.

Chestionat în legătură cu criticile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a exprimat „dubii” cu privire la capacitatea României de a deține Președinția Consiliului UE, George Ciamba a răspuns: „Am luat lucrurile din mers. Suntem pregătiți pentru Președinția Consiliului UE. Mă voi întâlni cu președintele Comisiei Europene în câteva zile. Și cred că această vizită e răspunsul la întrebare”.

La finalul anului precedent, Jean-Claude Juncker a spus că deşi este „bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles „deplin” ce presupune acest mandat la Președinția Consiliului UE.

Președintele CE sugera că România ar trebui să aibă o abordare prudentă care „presupune şi disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte unele preocupări”, adăugând că are unele dubii în această privință.

Jean-Claude Juncker urmează să efectueze o vizită la București, iar vineri ca susține o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, în contextul preluării de la 1 ianuarie a Președinției Consiliului UE de către România, pentru o perioadă de șase luni.

La conferința de presă de marți, la Bruxelles, comisarul european pentru buget Günther Oettinger, a fost întrebat ce decizie sau elemente tehnice l-ar determina să își schimbe perspectiva asupra propunerii legate de Brexit, cum ar fi amânarea Brexit sau prelungirea negocierilor. Întrebarea a fost pusă de presă în contextul discuțiilor în cadrul Consiliului Afacerilor Generale despre Cadrul Financiar Multianul (CFM).

Oficialul german a răspuns că până la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, țara trebuie să își îndeplinească obligațiile pe care le are ca stat membru al UE.

„Retragerea Regatului Unit din UE e relevantă mai întâi în cadrul bugetului. În cadrul procedurilor bugetare a fost aprobat proiectul de către Consiliu și prietenii noștri au obligațiile statutului de membru, trebuie să plătească bani, dar după ieșire vedem ce se va întâmpla. Aceste lucruri sunt valabile până la sfârsitul anului. Acordul negociat de Comisie cu prietenii britanici e relevant, dar trebuie să se schimbe pentru că bugetul european poate face față doar acelor cheltuieli care pot fi finanțate. Nu putem face datorii europene. Dorim să prezentăm acest proiect în luna mai.

În 2020 e ultimul an în cadrul financiar 2014-2020 și de aceea guvernul May știe că britanicii trebuie să participe cu toate obligațiunile și anul viitor. În următoarele săptămâni vom vedea ce modificări vor fi necesare în urma deciziei privind Brexit. La nivel de cifre, de plăti, dacă nu-și vor îndeplini colegii britani obligațiile, atunci ne vor lipsi niște miliarde, e vorba de o sumă mare care va lipsi de la buget și trebuie să vedem cum vor continua discuțiile privind următorul cadru financiar multianual. Vor lipsi până la 40 miliarde de euro, dacă prietenii noastri britani nu își vor achita plățile”, a explicat Günther Oettinger.

Referitor la Brexit, autorităţile britanice şi cele europene discută despre posibilitatea extinderii articolului 50 pe fondul temerilor că acordul de Brexit nu va fi finalizat până la data de 29 martie, relatează The Telegraph, citând mai multe surse.

În schimb, potrivit agenției Reuters, Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit a afirmat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la data de 29 martie și nu intenționează să prelungească perioada Articolului 50.

Trei surse diferite din UE au confirmat faptul că oficialii britanici au „tras sfori” și au „testat terenul” pentru o extindere a articolului 50, chiar dacă guvernul a anunţat că nu intenționează să solicite prelungirea perioadei de negociere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.