Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Maior, mărturii despre colaborarea româno-americană: 'Este SUBSTANȚIALĂ'

George Maior

Think tank-ul american Chicago Council on Global Affairs a organizat luni o masă rotundă cu tema 'The Black Sea Region and Transatlantic Security', avându-l drept invitat pe ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior. La eveniment au luat parte membri ai comunităţii academice şi de cercetare, alături de reprezentanţi ai corpului consular rezidenţi în Chicago, informează Ambasada României la Washington.

În cadrul discuţiilor, George Maior s-a referit la dinamica geostrategică din regiunea extinsă a Mării Negre, marcată, pe parcursul ultimului deceniu, de acţiunile Federaţiei Ruse, de la conflictul din Georgia, în 2008, la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014, urmată de militarizarea intensă a acesteia şi utilizarea sa ca bază de proiecţie a forţei şi în alte zone de interes (Siria, Orientul Mijlociu extins).

Ambasadorul României a arătat că imaginea unei zone de o mare complexitate şi importanţă din punct de vedere al securităţii şi stabilităţii întregului spaţiu euro-atlantic este complicată de existenţa unei serii de conflicte îngheţate, dar şi de intensificarea acţiunilor specifice războiului hibrid. George Maior a indicat că România acţionează, atât în calitate de membru al UE şi NATO, cât şi în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, pentru consolidarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii regionale.

Citește și: Jurnalist Deutsche Welle, ATAC la adresa lui Kovesi: Și-a construit un statut privilegiat

De asemenea, a reamintit, în context, atingerea de către România a obiectivului de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi intenţia de a menţine acest nivel minim pentru următorii 10 ani, rolul activ al ţării noastre în consolidarea flancului estic al NATO, conform deciziilor asumate la summitul de la Varşovia al Alianţei, găzduirea pe teritoriul naţional a unor componente esenţiale ale sistemului de apărare anti-rachetă, precum şi a unor facilităţi-cheie ce permit pregătirea comună, tranzitul şi desfăşurarea în teatrele de operaţii a trupelor americane şi române.

Diplomatul a mai subliniat parteneriatul deosebit de strâns cu SUA în misiunile şi operaţiile externe, precum Misiunea Resolute Support din Afganistan, în care România deţine, în prezent, cel de-al patrulea contingent ca mărime dintre aliaţii NATO. Actuala colaborare româno-americană este una substanţială inclusiv în domeniile combaterii terorismului, al securităţii cibernetice sau al securităţii energetice. Această solidaritate între aliaţi este esenţială şi în perspectiva unui dialog, pe baze pragmatice şi realiste, cu Federaţia Rusă care nu poate fi desfăşurat, însă, decât cu respectarea deplină a principiilor şi normelor de bază ale dreptului internaţional, a declarat ambasadorul român.

În ceea ce priveşte oportunităţile oferite de regiune, George Maior a precizat că, într-o perspectivă comprehensivă, regiunea Mării Negre nu reprezintă doar un pivot geopolitic, ci deţine un potenţial remarcabil în multiple domenii, precum economie, comerţ sau energie, multe dintre acestea oferind oportunităţi deosebite pentru relaţia bilaterală România-SUA.

Ambasadorul George Cristian Maior efectuează o vizită de trei zile în zona Chicago, anunță Agerpres.

Programul deplasării cuprinde întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, participarea la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, discuţii cu mediul academic din Chicago, o conferinţă publică susţinută în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiei statului Illinois, ai oraşului Chicago şi ai mediului economic şi de afaceri din regiune, potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.