Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Maior, despre prioritățile României în relația cu SUA

George Maior

România se axează în relaţia cu noua administraţie republicană de la Washington pe extinderea parteneriatului strategic, mai ales în domeniul securităţii în regiunea Mării Negre şi investiţii strategice în domeniul energetic, a declarat ambasadorul Românei în Statele Unite, George Maior, într-un interviu acordat Digi24

'Obiectivul nostru este constant în relaţia cu SUA: a aprofunda şi dezvolta parteneriatul strategic foarte puternic pe care îl avem cu SUA, indiferent de administraţie. El s-a construit în timp, fie că a fost vorba de administraţie republicană sau administraţie democrată', a afirmat diplomatul român.

AVERTISMENT: 'Urmează un TSUNAMI european și România va fi MĂTURATĂ dacă nu răspunde'


Pe lângă cooperarea în domeniul militar şi la scutul antirachetă de la Deveselu, şi cooperarea în cadrul schimbului de informaţii între servicii 'atât de relevante azi, în ceea ce defineşte ca prioritate noua administraţie, o combatere a terorismului, a Statului Islamic ', România se concentrează asupra investiţiilor din zona energetică, semnificative şi cu impact strategic, nu doar economic. 

Maior a spus că Exxon operează de ceva timp în Marea Neagră, unde s-au descoperit resurse semnificative de hidrocarburi şi compania urmează să ia o decizie foarte curând, probabil în acest an în legătură cu intenţiile de exploatare. Acest lucru ar însemna o extindere masivă a investiţiei acestei mari companii, un pilot semnificativ în economia românească, adăugat diplomatul.

Băsescu, atac VIRULENT la adresa lui Kovesi și Augustin Lazăr: Mint cu nerușinare despre țara lor


El a mai spus că o delegaţie a Camerei de Comerţ Româno-Americane va veni în România în următoarele luni, va fi urmată de o vizită a reprezentanţilor unor companii americane interesate să investească în România, urmând ca în toamnă să aibă loc unul dintre cele mai mari evenimente de promovare a mediului economic românesc în America în septembrie- octombrie. 

A mai spus că Ambasada României aşteaptă ca noul secretar de stat Rex Tillerson să se instaleze şi să îşi formeze şi echipa pentru a fi iniţiate contacte în vederea unor vizite în Europa de Est, dar şi ale unor oficiali români la Washington. 

'Am promisiuni de la consilierul pentru securitate al lui Donald Trump [Michael Flynn], pe care îl cunosc foarte bine şi care a mai fost în România în 2014, de a veni în România pentru a înţelege mai bine complexitatea regiunii din punct de vedere al securităţii, dar şi modul în care România contribuie în mod semnificativ şi la conceptul american şi cel aliat de securitate şi stabilitate în zona Mării Negre .Sperăm să realizăm acest lucru până în iunie', a explicat Maior. 

Discuţiile cu Mike Flynn au fost lungi şi amănunţite cu privire la toate componentele parteneriatului strategic , mai ales despre planificarea apărării în cazul României, nu doar referitoare la alocările bugetare de 2%, aşa cum cere tratatul NATO. Maior spune că Flynn vorbeşte de strategii nuanţate cu privire la ameninţările asimetrice, mai ales de combaterea terorismului. 

În ceea ce priveşte o posibilă nouă abordare a Washingtonului în relaţie cu Rusia, diplomatul spune că nu există motive de anxietate. 

'Trebuie să fim fermi în analiza noastră care este bazată pe elemente obiective , nu pe speculaţii sau o anumită concepţie subiectivă. Nu e doar a noastră, este vorba şi despre polonezi şi alţi aliaţi din zonă. Pe de o parte, toată lumea e de acord că un dialog raţional, de pe poziţii egale cu Rusia e în interesul tuturor. Pe de altă parte, aceste lucruri pe care le percepem ca negative şi care pun o anumită presiune asupra securităţii şi stabilităţii statelor din zona Europei Centrale şi de Est trebuie spusă viguros în dialogul cu Rusia,' a precizat diplomatul român. 

Maior a mai explicat că administraţia Trump va revizui în următoarea perioadă politica cu privire la imigraţie şi cea legată de vize la nivel global în faţa ameninţării teroriste. 'Trebuie să ne adaptăm şi să ştim cum să dialogăm pe un asemenea fundal', a mai afirmat ambasadorul român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.