Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Simion dă la rană: Austria discută despre introducerea plăților cash în Constituție

Captura Digi24
George Simion

Președintele AUR, George Simion, a criticat, în cadrul unei conferințe de presă, decizia guvernului Ciolacu de a limita plățile în numerar, anunțând că formațiunea pe care o conduce se va opune acestui lucru prin toate mijloacele de care dispune în Parlament.

”Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în care jumătate din mediul rural este încă în noroi. Oamenii nu au apă, nu au canalizare, nu au gaze. Credem că este inacceptabil ceea ce guvernul Marcel Ciolacu face prin limitarea plăților în numerar. O dată, este o chestiune de accesibilitate pentru persoanele sărace, care nu au carduri, care nu acces la bancomate și, după aceea, este o problemă de libertate. Multe alte țări – dau exemplul Elveției, Austriei – poartă discuții în aceste zile pentru introducerea plăților în numerar în Constituție. Suntem un aprig apărător al libertății și, de aceea, ne vom opune cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. (…) Plățile în numerar sunt despre libertate și despre evitarea controlului social. Cred în acest lucru și dau un exemplu personal în acest sens. În principiu, îmi iau banii în numerar”, a declarat George Simion.

”În privința plafonului plăților în numerar fizic, de sub 1000 de lei, nu ne garantează nimic că această sumă de 1000 de lei nu se va transforma, peste 6 luni, peste un an de zile, în 10 lei și, în momentul în care această limită se va impune, practic, numerarul fizic va dispărea. Va dispărea ca principiu, iar acest lucru nu doar că este un atac la libertatea economică prevăzută în Constituție la art. 45, nu doar că este un atac la principiul nivelului de trai decent prevăzut în art. 47, dar este și un atac la proprietate. De ce spun acest lucru? Pentru că tot ceea ce depășește suma de 1000 de lei pe zi nu se mai poate utiliza în scopul normal al acestor sume de bani, ceea ce înseamnă că proprietatea ta este limitată. Acesta este primul palier al discuțiilor.

Al doilea palier este mult mai important. Trebuie să ne reamintim cu toții, pentru că avem tendința să uităm, că în luna mai a circulat un proiect intitulat al incluziunii bancare, care prevedea același lucru, ba chiar obligativitatea tuturor plăților prin bănci sau prin sisteme digitale și, mai mult decât atât, prevedea așa-numita identitate bancară, care lega contul bancar de CNP.

Ceea ce, practic, înseamnă nimic altceva decât legarea de glia bancară. Și atunci, și acum, am spus că există în practica Curții de Justiție a Uniunii Europene o speță din 26 ianuarie 2021, care prevede dreptul oricărui cetățean european de a face plăți în numerar, corelativ cu obligația oricărei persoane juridice sau instituții publice, comerciant sau autoritate administrativă, de a primi încasări în numerar fizic. Asta, pentru că obligă Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și asta pentru că obligă protocolul de constituire a Băncii Centrale Europene.

Apropo, a circulat zilele acestea o recomandare a Băncii Centrale Europene din 2010, dublată de o recomandare tot din 2010 a Comisiei Europene, din care rezultă că numerarul fizic este libertate, este proprietate, numerarul fizic este incluziune socială. Numerarul fizic nu costă comisioane, el nu aduce nemeritate profituri băncilor și sistemelor de plăți digitale. Nu spun eu acest lucru, o spun cele două instituții cât se poate de oficiale ale Uniunii Europene”, a adăugat avocatul Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.