Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Simion cere intervenția SRI în scandalul Roșia Montană: 'Marcele: ai jucat la bursă tu sau apropiaţii tăi?'

Mediafax
George Simion

George Simion, preşedintele AUR, afirmă sâmbătă despre cazul Roşia Montană că ”miroase a trădare de ţară cu speculaţii la bursă pe bază de aur”, relatează News.ro.

Liderul AUR George Simion afirmă că, după o lună în care Marcel Ciolacu şi miniştrii săi au inundat spaţiul public din România cu informaţia că vom pierde sigur procesul Roşia Montană cu firma canadiană Gabriel Resources, seara trecută, asemenea unui cavaler pe cal alb, acelaşi Marcel Ciolacu ne-a anunţat că am câştigat”. ”Asemenea altor poveşti de tristă amintire pentru poporul român din ultimii 34 de ani în care PSD şi PNL au apărut pe cai albi şi aceasta este cusută cu aţă albă. În cazul acesta miroase a trădare de ţară cu speculaţii la bursă pe bază de aur.

Sigur, voi fi din nou acuzat că sunt conspiraţionist, că nu mă bucur că România a câştigat acest proces. Sunt obişnuit cu astfel de etichete, însă adevărul trebuie să iasă la lumină după un proces care a durat ani buni şi de pe urma căruia au profitat doar politicienii care s-au aflat la putere în tot acest timp, de la Băsescu, până la Ponta, Cioloş, iar acum Ciolacu şi Iohannis”, spune liderul AUR.

A cerut intervenția SRI

George Simion afirmă că despre speculaţiile legate de acţiunile „Roşia Montană Gold Corporation” la Bursa din Toronto s-a tot scris în România încă din 2012, atunci când Băsescu era unul dintre cei mai fanatici susţinători ai proiectului.

”Desigur, un asemenea scenariu este greu de dovedit de orice persoană fizică, însă instituţiile abilitate ale statului român, în speţă SRI, ar putea să spună dacă există un asemenea raport şi, dacă el există, atunci să fie desecretizat! Vă aduc aminte doar atât: în 2013, senatoarea PSD de la vremea respectivă, Ecaterina Andronescu, spunea că în cazul Roşia Montană Gold Corporation este vorba în principal de „o speculaţie pe bursă, şi nu de extragerea minereului”, lucru întărit tot la acel moment de actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, care arăta că „declararea zonei ca fiind monoindustrială a permis companiei să crească pe bursă”.

Acum să revenim în zilele noastre. Evident că, având în vedere tot acest istoric, nu ai cum să treci cu vederea următoarele întrebări: oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesedişti să facă bani pe bursă? De ce spun asta? Pentru că, în mod inexplicabil şi fără a avea vreo informaţie din dosar, premierul Ciolacu anunţă din senin pe 31 ianuarie că România va pierde procesul Roşia Montană cu Gabriel Resources. Imediat presa internă şi internaţională este inundată de această informaţie şi, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012 – 2013, acţiunile Gabriel Resources au explodat: de la 0,45 dolari canadieni/acţiune pe 31 ianuarie 2024 la 0,87 dolari canadieni/acţiune pe 7 martie 2024!”, precizează Simion.

El arată că un lucru care trebuie menţionat este că ”în perioada martie-august 2023 s-au acumulat câteva zeci de milioane de acţiuni, cu medii de tranzacţionare zilnice de până la 800 000 acţiuni, după care intervine o acalmie până pe 31 ianuarie”.

”După declaraţia lui Ciolacu din 31 ianuarie, chiar de pe 1 februarie, au început tranzacţii zilnice de multe sute de mii de acţiuni şi cu un vârf de aproape 1 milion de acţiuni în ziua de 7 martie! Adică în ziua în care aşteptam cu toţii decizia. Pentru a clarifica puţin lucrurile: nimeni nu ar fi putut avea cunoştinţă despre rezultatul arbitrajului ICSID până la data oficială de 8 martie, astfel încât toate zvonurile privind pierderea arbitrajului şi obligaţia de a plăti miliarde de dolari erau de fapt false!!! Aşadar, guvernul condus de Ciolacu nu ar fi putut nicidecum să ştie ce decizie vor lua pe 8 martie cei trei arbitri! Haideţi să ne imaginăm următorul scenariu: Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă – nu ei direct ci prin interpuşi – şi apropiaţi ai acestora care gravitează în jurul PSD şi PNL deţin un număr semnificativ de acţiuni la Gabriel Resources. Desigur, acest lucru nu poate fi dovedit aşa uşor. Dar să mergem pe acest scenariu: tot acest grup ar fi beneficiat de fluctuaţiile de la Bursa din Toronto, iar pe data de 7 martie ar fi dat marea lovitură”, spune Simion.

Întrebarea „legitimă”

Liderul AUR arată că ”întrebarea legitimă este următoarea: au tranzacţionat Ciolacu, Iohannis, Ciucă sau apropiaţii lor acţiuni în această perioadă?” ”A doua întrebare, care se leagă de prima: cine au fost speculatorii de pe bursă din această perioadă? Au ei vreo legătură cu reprezentanţii PSD şi PNL? Aceste întrebări nu pot rămâne fără un răspuns, pentru că ele sunt cele mai importante întrebări din aceste zile! În momentul în care pui cap la cap toate informaţiile, când derulezi evenimentele din ultimele săptămâni şi luni, tot acest joc al declaraţiilor făcute de guvernanţi devine unul coerent şi începem să înţelegem comportamentul guvernat de haos al autorităţilor de la Bucureşti.

Tu, ca premier al României, poţi să influenţezi modul în care fluctuează acţiunile Gabriel Resources la Bursa din Toronto, aşa cum Traian Băsescu o făcea în 2012. Din 2004 militez activ pentru Roşia Montană şi nu mi-am schimbat opiniile după ce am intrat în 2019 în politică după cum puteţi vedea şi în poze (ultimele din 2023). Da, au fost 100% speculaţii pe bursă, implicare a lui Soroş în proteste, corupţie la cel mai înalt nivel. Dar au mai fost şi români demni. Iar numele acestora – Călin Caproş, Eugen David, Zeno Cornea, Sorin Jurcă şi alţii – merită trecute în cartea de AUR a demnităţii acestui popor. Nu noi am salvat Roşia Montană, ci Roşia Montană ne-a salvat pe noi!”, a subliniat Simion.

El menţionează că mecanismul este unul simplu şi îl cunoaşte aproape oricine: 1) cumperi acţiunile când valoarea lor este scăzută – de obicei într-o perioadă de acalmie şi fără orizont cu privire la procesul cu Gabriel Resources (să zicem începând cu iulie anul trecut, atunci când preţul acţiunii se stabilizează undeva în jur de 0,4 dolari canadieni/acţiune până pe 31 ianuarie 2024, când atinge pragul de 0,45 dolari canadieni/acţiune); 2) apoi vinzi în momentul în care preţul acţiunilor a atins un plafon maxim (maximul preţului/acţiune în cazul Gabriel Resources a fost de 0,87 dolari canadieni/acţiune şi a fost atins pe 7 martie 2024, cu o zi înainte de anunţul deciziei tribunalului arbitral).

”Orice investitor sănătos la cap şi care joacă la bursă în mod constant cumpără cu preţ mic înainte de un astfel de eveniment, aşteaptă o creştere sănătoasă, dar vinde întotdeauna înainte de evenimentul aşteptat, tocmai pentru a evita orice surpriză! Adică, toţi cei care acţionau normal la bursă au vândut acţiunile Gabriel Resources pe 7 martie, cu un profit de 100% sau de 200%, nimeni nu aştepta rezultatul arbitrajului! Ceea ce este cu adevărat surprinzător este că aproape nimeni din presă nu a reacţionat pe acest subiect, având în vedere că despre speculaţiile la bursă cu proiectul Roşia Montană s-a discutat încă din 2012. Aproape nimeni nu a stat să verifice faptul că, în 2012, când Traian Băsescu dădea în continuu mesaje în favoarea proiectului de la Roşia Montană acţiunile companiei creşteau, iar apoi, în 2013, după declaraţiile premierului de la vremea respectivă, Victor Ponta, acţiunile Gabriel Resources s-au dus în cap. Din graficul evoluţiei acţiunilor Gabriel Resources la Bursa din Toronto din 2012 se poate vedea foarte clar modul în care declaraţiile oficialilor au influenţat direct preţul acestora”, mai spune Simion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.