Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Soros vs. Viktor Orban - Ce spune avocatul CJUE depre situația Universității Central-Europeane

orban si soros

Cerinţele impuse de Budapesta universităţilor străine sunt discriminatorii, încalcă regulile europene şi trebuie să fie condamnate, a afirmat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite AFP potrivit Agerpres.

Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, şi-a mutat în noiembrie 2019 majoritatea activităţilor de la Budapesta la Viena din cauza unei noi legislaţii care obligă universităţile străine prezente în Ungaria să dispună de un campus şi de program academic în ţările de origine.

Legea cere, printre altele, încheierea unei convenţii internaţionale cu ţara de origine a instituţiei de învăţământ respective. CEU a fost fondată în conformitate cu legile din statul american New York.

Comisia Europeană s-a adresat justiţiei în legătură cu noua legislaţie ungară.

''Cerinţa de a încheia o convenţie internaţională încalcă drepturile fundamentale din UE întrucât ea limitează într-o manieră disproporţionată libertatea de a crea şi a exploata instituţii de învăţământ, precum şi libertatea ştiinţei'', susţine avocatul general Juliane Kokott.

Opiniile avocatului general nu au caracter obligatoriu pentru CJUE, dar de cele mai multe ori ele sunt urmate de decizii ale judecătorilor în aceeaşi direcţie.

În septembrie 2018, Parlamentul European i-a solicitat Consiliului să acţioneze pentru a împiedica autorităţile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Eurodeputaţii erau preocupaţi în principal de independenţa judiciară, libertatea de exprimare, corupţia, drepturile minorităţilor şi situaţia migranţilor şi a refugiaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.