Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George W. Bush spune că a fost 'șocant' să afle că Prigojin l-a servit cândva la cină în Sankt Petersburg: 'Tot ce știu este că am supraviețuit'

Fostul președinte american George W. Bush a declarat duminică că a fost șocat să descopere că Evgheni Prigojin - liderul de lungă durată al Grupului Wagner - l-a servit la cină în urmă cu mai bine de 17 ani.

În timp ce vorbea la conferința de strategie europeană, Bush a fost întrebat dacă a considerat că rapoartele privind moartea lui Prigojin într-un accident de avion au fost "șocante" pentru el. Conferința a avut loc la Kiev, dar Bush a participat prin apel video.

"Nu, ceea ce este șocant pentru mine este că am văzut zilele trecute o fotografie de la un summit G8 din Sankt Petersburg, unde el era tipul care îmi servea mâncarea", a spus Bush.

"Era bucătarul lui Putin, iar el era în poză", a spus fostul președinte, schițând un zâmbet.

Bush a spus că nu-și amintește să-l fi întâlnit personal pe bărbat. "Tot ce știu este că am supraviețuit", a adăugat el.

El a fost apoi întrebat dacă este de părere că președintele rus Vladimir Putin ar putea "supraviețui" consecințelor războiului Rusiei în Ucraina, dacă conflictul nu se va încheia în favoarea Moscovei.

"Asta depinde de poporul rus", a răspuns Bush. "Nu depinde de poporul american. Nu depinde de poporul ucrainean. Depinde de poporul rus să decidă. Sunt oameni inteligenți".

content-image

Întâlnirea Bush-Prigojin din 2006

O fotografie datată 14 iulie 2006 arată momentul în care Bush și soția sa, Laura, l-au întâlnit pe Prigojin când cuplul a luat masa cu Putin. Prigozjn părea să-i prezinte sau să-i servească lui Bush o băutură.

Ei se aflau la Palatul Constantin din Sankt Petersburg în timpul celui de-al 32-lea summit G8. A fost pentru prima dată când Rusia a găzduit o reuniune G8.

La acea vreme, atât Washingtonul, cât și Moscova discutau despre o mai mare deschidere a comerțului între cele două națiuni și despre posibilitatea ca Rusia să adere la Organizația Mondială a Comerțului.

În acele zile, Prigojin își câștigase porecla de "bucătarul lui Putin", deoarece îi furniza servicii de catering liderului rus. Compania sa Concord a ajutat la organizarea de banchete de stat.

Prigojin ar fi murit după rebeliunea anti-Kremlin

În cele din urmă, el și-a extins rețeaua de afaceri pentru a include o "fabrică de troli" - așa cum a fost descrisă de Departamentul de Justiție al SUA - și compania militară Wagner Group.

Printre alte desfășurări în întreaga lume, Wagner a fost trimis să lupte în Ucraina, unde Prigojin s-a plâns de pierderi grele și i-a criticat public pe liderii militari de top ai Rusiei.

Din cauza a ceea ce el a spus că sunt nemulțumiri împotriva Kremlinului, Prigozjin a organizat o rebeliune armată în iunie, anunțând că trupele sale mărșăluiesc spre Moscova. Dar acestea s-au întors o zi mai târziu, după ce Prigojin a ajuns la o înțelegere cu Putin și a plecat în exil.

Săptămâni mai târziu, Prigojin a fost raportat ca fiind ucis într-un accident de avion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.