Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia ACUZĂ Rusia de "anexarea pe furiș" a teritoriului său

georgia osethia

Georgia a acuzat, marți, Rusia de "anexarea pe furiș" a teritoriului său, după ce marcajele care semnalizau frontieră în Osetia de Sud au fost mutate.

"Rusia își continuă agresiunea asupra teritoriului georgian", a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Externe, David Kereselidze, acuzând Moscova că "amenință pacea și securitatea în întreagă regiune".

Tbilisi afirmă că grănicerii ruși au mutat săptămâna trecută marcajele de la frontieră dintre Osetia de Sud și Georgia, amplasându-le la circa 450 de metri de principală autostradă georgiană care traversează țara de la est la vest și mărind astfel teritoriul republicii separatiste.

"Ne-am pierdut mare parte dintre câmpuri", a afirmat un fermier din Tsitelubani, unul dintre satele din centrul Georgiei afectate de această acțiune. "Rușii au spus că nu mai avem voie acolo", a mai spus el, potrivit The Guardian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE georgian, în urmă acestei operațiuni, un segment de 1,6 kilometri din conductă petroliera Baku-Supsa a ajuns de asemenea pe teritoriul oset, unde sunt staționați mii de soldați ruși după războiul fulger ruso-georgian din august 2008.

"Facem apel la comunitatea internațională să condamne aceste acțiuni ilegale ale Rusiei", a subliniat Kereselidze.

Lungă de 830 kilometri, conductă petroliera între Baku (capitală Azerbaidjanului, la Marea Caspică) și Supsa (port georgian la Marea Neagră) are o capacitate de transport de aproximativ 100.000 de barili pe zi și este operată de compania BP.

Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, o altă republică separatistă georgiană, la finalul unui scurt război împotrivă Georgiei în 2008. Moscova a instalat de atunci baze militare în aceste două regiuni, fapt calificat drept ocupație de către Georgia.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.